Как гърмящите змии заблуждават хората, че са по-близо до тях

Природа • •

Като променя честотата на издавания от нея звук, западната гърмяща змия предупреждава натрапниците, че са се приближили твърде много.

Тексаска гърмяща змия в атакуваща поза. Ново изследване установява, че гърмящите змии променят честотата на тракането си при непосредствена заплаха.

Тексаска гърмяща змия в атакуваща поза. Ново изследване установява, че гърмящите змии променят честотата на тракането си при непосредствена заплаха.

© Илюстрация: Карийн Ейгнър

Предупредителният звук на гърмящата змия, е един от най-стряскащите шумове в природата - ако можете да го чуете, значи вече сте твърде близо.

Но според ново проучване, публикувано на 19 август в списание Current Biology, тази комуникация е по-сложна, отколкото някой си е представял.

Учените анализират предупредителните вибрации на западните гърмящи змии (Crotalus atrox) и установяват, че средната им честота е около 40 херца. Когато заплахата е по-далече, честотата на звука намалява. Но когато натрапник навлезе в личното пространство на змия, звукът се засилва рязко. Той става по-отчетлив, като честота му може да достигне между 60 и 100 херца.

Тайният смисъл на тракането

Повече от 35 вида гърмящи змии живеят в Америка, от Южна Канада чак до Аржентина. Когато са застрашени, змиите бързо разклащат върховете на опашките си като биологични кастанети. Частта от тялото им, издаваща характерното тракане, се състои от преплитащи се плочки кератин – същата структура, от която са изградени косата и ноктите.

И докато хората едва сега започват да разбират тънкостите в начина на комуникация на гърмящите змии, други видове се вслушват в тракането им много по-отдавна.

Земните катерици например могат да определят колко опасна е змията по честотата на нейното тракане.

Това работи, защото змиите са студенокръвни. „Силата на тракането им зависи от това колко са затоплени“, казва Бри Пътман, херпетолог от Калифорнийския държавен университет в Сан Бернардино. "По-горещата змия е по-опасна змия. По-опасната змия трака по-бързо."

Но гърмящите змии променят “гърменето си” и по други причини. Бременните гърмящи змии или тези, които току-що са станали майки, са по-агресивни, докато тези, които са безопасно скрити под скала или в дупка, по-рядко издават предупредителните звуци. Някои гърмящи змии пък предпочитат изобщо да не тракат. Вместо това те разчитат на своя майсторски камуфлаж да ги спаси от опасност.

Докато за Пътман не е изненадващо, че змиите кодират информация, свързана с разстоянието, тя открива, че хората често грешат относно това колко далеч е змията.

Може би тракането не е предназначено за човешки уши

Западна гърмяща змия се подготвя за атака.

Западна гърмяща змия се подготвя за атака.

© Илюстрация: Жул Сартър

В проучването се включват доброволци, които са помолени да чуят характерното тракане (в симулирана среда), а след това да преценят колко далеч е гърмяща змия. Когато звукът е по-бавен, техните предположения са много точни. Но когато тракането става по-бързо, хората се заблуждават, че източникът на звука е много по-близо, отколкото е в действителност.

Когато гърмяща змия разклаща бавно опашката си, за да генерира звук, човешкото ухо може да възприеме всяко отделно тракане. Но при по-високи честоти отделните звуци се сливат и започват да звучат „напълно различно за нашето човешко ухо“, казва Борис Чагноуд, невролог от Грацкия университет в Австрия и водещ автор на изследването.

Нещо повече, чрез странност на възприятието, високочестотните звуци ни изглеждат по-силни, отколкото са всъщност, въпреки че имат една и съща амплитуда (сила), казва Чагноуд.

„Може би това е специална функция на “гърменето”, която обърква хищниците“, казва Пътман.

Западните гърмящи змии съществуват от милиони години, много преди хората да се заселят в Америка. Ето защо учените смятат, че тракането се развива като предупреждение към други заплахи. Всъщност някои учени допускат, че предназначението на звука е било да попречи на бизона да настъпва неразличимите сред тревите змии.

„Най-интересният аспект за мен като биолог, е, че често чуваме различни животни да комуникират помежду си, а все още не разбираме почти нищо от това, за което си говорят“, казва Чагноуд.

Хищниците обаче вероятно се вслушват в “думите” на гърмящата змия. С мощна отрова, способна да унищожи кожата и кръвните клетки, може да се допусне, че гърмящите змии нямат естествени врагове. Но нищо не е по-далеч от истината от това.

Скот Бобак, еволюционен еколог в колежа Дикинсън в Пенсилвания, използва камери, за да изучава гърмящи змии като част от експеримент, наречен Project Rattle Cam. Той се шокира, когато вижда колко много същества - от червеноопашати ястреби и свраки до миещи мечки и скунксове рискуват живота си, за да вечерят с гърмящи змии.

„Западната гърмяща змия е принудена да се бори с най-различни хищници“, казва Бобак за трудностите, пред които се изправя, за да оцелее.

И щом като толкова много животни обичат да ядат гърмящи змии, значи е напълно възможно някои от тях да използват тракането им не като предупреждение да стоят настрана, а като насочващ фар, който ще ги отведе до следващото хранене.

„Чудя се дали гърмящите змии използват това високочестотно тракане, при което хищникът не може да определи местоположението им, като последен шанс да избягат”, казва Бобак.

Как хората могат да избегнат ухапване

Дори за тези, които са свикнали да виждат гърмящи змии в дивата природа, характерното тракане винаги е респектиращо.

„Това е момент, който всеки път спира сърцето“, казва Азия Мърфи, еколог от Калифорнийския университет в Санта Круз. „Обичам да ги откривам, въпреки че звукът ме плаши.“

Мърфи често се сблъсква с гърмящи змии, докато изучава взаимодействието им с други хищници като рисове, лисици и койоти. Тя казва, че има няколко лесни правила за предпазване от ухапване.

„Винаги следете къде седите и къде поставяте ръцете и краката си“, казва Мърфи. „Никога не се опитвайте да ги докоснете, включително с пръчка. Не се занимавайте с тях, изобщо. "

Останете минимум на два метра разстояние от змията и не се поддавайте на желанието да преместите клони или други части от местообитанието, за да имате по-добра видимост към влечугото.

Вие сте в пълното си право да се страхувате от всяко отровно животно, а гърмящите змии определено заслужават уважение.

Макар че “всъщност те са изключително учтиви“, казва Мърфи, като има предвид това, че те предупреждават, когато са наблизо.

Може ли паяк да убие и да изяде змия?

Вижте повече

Може ли паяк да убие и да изяде змия?

Въпросът може да звучи доста странно, но именно той е темата на ново проучване, публикувано в Journal of Arachnology. Отговорът е категорично да – експертите,...