Змии

Природа

На планетата има повече от 3000 вида змии. Те се срещат навсякъде, с изключение на Антарктида, Исландия, Ирландия, Гренландия и Нова Зеландия. Около 600 от тях са отровни, а около 200 могат да убият човек.

Червената петниста усойница е отровна змия, която се среща предимно в Азия.

Червената петниста усойница е отровна змия, която се среща предимно в Азия.

© Джоел Сарторе / National Geographic Photo Ark

Неотровните змии, от безобидните смокове до не толкова безобидните питони, улавят жертвите си, като ги поглъщат живи или ги задушават до смърт. Но независимо дали убиват чрез сила или с отрова, почти всички змии поглъщат храната си цяла - понякога на удивително големи порции.

Почти всички змии са покрити с люспи и тъй като са влечуги, са студенокръвни. Това означава, че трябва да регулират телесната си температура отвън. Люспите пък служат за няколко цели: те улавят влагата и в най-сухия климат и намаляват триенето при движението на змията. Известни са няколко вида змии, чиито тела не са покрити изцяло с люспи, но дори и те имат такива на корема си.

Как ловуват змиите

Змиите имат раздвоени езици, които плъзгат в различни посоки, за да “вкусят” заобикалящата ги среда. Това им позволява да усетят опасност, а също и дали закуската им е на наблизо.

Змиите откриват плячката си по няколко различни начина. Отворите пред очите им, усещат топлината, отделяна от топлокръвните им жертви. А специални костици в долните им челюсти улавят вибрациите, създавани от гризачи и други тъчащи животни. Змиите могат да улавят и поглъщат плячка до три пъти по-голяма от широчината на собствената им глава, тъй като долните им челюсти се отделят от горните. Веднъж попаднала в устата на змия, за жертвата няма път назад. Остри зъби, обърнати навътре задържат плячката на място, без шанс да се спаси.

Навици

Приблизително веднъж на месец змиите сменят кожата си - процес, наречен екдиза, който позволява на животното да расте, а също и да се отървава от паразитите. Змиите се търкат в клон или друга грапава повърхност, като най-напред измъкват главата си, докато цялото им тяло излезе от отеснялата им кожа.

Повечето змии снасят яйца, но някои раждат живи малки. Много малко видове полагат грижи за потомството си, но питоните например инкубират (мътят) яйцата си.

Ето и един факт, който предизвиква безпокойство у офидиофобите: Пет вида змии могат да летят.

Около сто вида змии са вписани в Червения списък на световнозастрашените видове (IUCN), като причината обикновено е загуба на местообитания.

Морски змии

Повечето змии живеят на сушата, но около 70 вида живеят в Индийския и Тихия океан. Морските змии и техните братовчеди, крайтовете, са сред най-отровните, но те не представляват голяма заплаха за хората, защото са срамежливи, а зъбите им са твърде къси, за да причиняват сериозни щети. Научете повече за видовете змии в нашата галерия.

Галерия | Светът на змиите

Вижте 20 снимки