Златни монети на стойност 300 000 долара са намерени под кухненски под в Англия

Цивилизация

Собственици на жилища откриват скривалище със златни монети под дървения под на кухнята на новата си къща по време на ремонт.

Находката е смятана за едно от най-големите съкровища от английски златни монети от XVII и XVIII век, намирани във Великобритания.

Находката е смятана за едно от най-големите съкровища от английски златни монети от XVII и XVIII век, намирани във Великобритания.

© Spink & Son

Находката е оценена на около 290 000 долара и се смята за едно от най-големите съкровища от английски златни монети от XVII и XVIII век, намирани някога във Великобритания. Tя включва повече от 260 златни монети, сечени между 1610 и 1727 г., според CNN.

Откритието е направено през 2019 г., когато предприемачи откриват керамична чаша с размера на кутия с газирана напитка, докато подменят подовите дъски по проект за обновяване на къща от XVIII век, намираща се в Елърби, Северен Йоркшир.

Работниците дочуват дрънченето на монетите вътре в чашата, които са предимно от 50 и 100 паунда, „използвани по това време“. Между тях има и бразилска монета, която се среща в Англия през 20-те години на XVIII век, според изявление на аукционната къща Spink & Son, оценила съкровището.

Съкровището включва повече от 260 златни монети, сечени между 1610 и 1727 г.

Съкровището включва повече от 260 златни монети, сечени между 1610 и 1727 г.

© Spink & Son

„Това е прекрасно и наистина неочаквано откритие от толкова непретенциозно място за находка“, казва Грегъри Едмънд, аукционер от Spink & Son.

Монетите вероятно са принадлежали на Джоузеф и Сара Фернли-Майстърс, членове на влиятелна търговска фамилия, включваща няколко политици, живели в района в края на XVII и началото на XVIII век.

„Джоузеф и Сара явно не са се доверявали на новосформираната Bank of England, нито на нейните банкноти [в този период Банката на Англия пуска първите банкноти “паунд”], нито дори на златните монети от това време, след като са избрали да задържат толкова много монети, датиращи от Английската гражданска война и преди това“, казва Едмънд. „Как така тези момети никога не са били открити, когато са били наистина лесни за намиране - точно под оригиналните подови дъски от XVIII, е още по-голяма мистерия. Но това е една адска касичка.“

През октомври съкровището ще бъде предложено на търг чрез Spink & Son, като се очаква да донесе близо 300 000 долара, пише Live Science.