Животът в пещерите Сакромонте и Гуадикс днес

Цивилизация

Пещерите Сакромонте и Гуадикс в Гранада се обитават от векове. Вижте как хората живеят в тях днес.
© Снимки: Тамара Мерино

Галерия | Животът в пещерите Сакромонте и Гуадикс днес

Вижте 15 снимки

от Александра Генова, National Geographic

От незапомнени времена пещерите са предоставяли подслон на хората. В Южна Испания скалните образувания най-напред са служили за убежище от силните бури и хищните животни. По-късно те започнали да предлагат защита от религиозни и расови гонения. Сега те приютяват уникални общности, които са заменили модерния живот с мирното уединение на планините.

Чилийската фотографка Тамара Мерино прекарва две седмици в Андалусия, за да документира историите на живеещите в тамошните пещери.

В провинция Гуадикс, където има около 2000 подземни къщи, тя среща жители, които продължават земеделския начин на живот такъв, какъвто е бил той преди 5000 години. „Те все още живеят заедно с домашните животни вътре в пещерите“, казва Мерино.

След Гуадикс е Сакромонте (или Свещената планина), чиито пещери са сгушени над Гранада – град, който представлява смесица от различни култури и етноси. По-изолираната територия в горната част на планината се обитава от нелегални жители, много от които имигранти. В по-ниските части живеят законни обитатели, привлечени от пещерите поради екологични или културни съображения, казва Мерино.

Сакромонте е и родно място на испанското фламенко, танц, измислен от испанската циганска общност gitano. Много нейни членове, като Енрика Амая, продължават да живеят в пещерите, за да запазят своята култура.

 „Роден съм в пещера заедно с животните“, казва Амая, чието семейство живее в Сакромонте вече шест поколения. Предците му са измислили фламенкото замбра, което за първи път е изпълнено в тези пещери преди 500 години.

Токуато Лопес също отдавна живее в пещерите: семейството му обитава района на Гуадикс от четири поколения. Пещерите предлагат подслон от нетърпимите летни горещини, но те са и източник на дълбоко вкорененото усещане за общност. Въпреки че израства в бедност – той и сестра му извървяват по близо 4 километра на ден до съседния град да молят за храна – Лопес е силно привързан към дома си.

„Гордея се, че съм от пещерите и че все още живея в тях“, казва Лопес, който е баща на четири деца. „ Тук и ще умра“.