Животоспасяващи съвети от спасителите, реагиращи първи при инциденти с туристи

Природа • •

Хиляди хора изчезват всяка година, докато изследват планини, гори, реки и пустини. Експертите по безопасност ни казват как да избегнем злополуки и какво да правим, ако се нуждаем от помощ.

Хеликоптер се готви да кацне в базов лагер 2 на връх Еверест, за да спаси група пострадали алпинисти. Хората, реагиращи първи при такива ситуации спод...

Хеликоптер се готви да кацне в базов лагер 2 на връх Еверест, за да спаси група пострадали алпинисти. Хората, реагиращи първи при такива ситуации споделят няколко съвета, за да подготвят пътуващите за това как да избегнат опасност в природата и какво да правят, когато имат нужда от помощ.

© Макс Лоу / NAT GEO

Всяка година хиляди хора по света изчезват сред природата, като екстремното време понякога усложнява спасителните операции. Нашумялото изчезване през януари на 65-годишния актьор Джулиан Сандс в калифорнийските планини Сан Габриел по време на буря поставя акцент върху рисковете от самостоятелните приключенията. Но има начини да намалите рисковете при соло пътуване. Тези спасителни служби предоставят някои съвети за това как можете да избегнете проблеми преди и по време на следващото си бягство в пустошта.

Професионални съвети за туризъм

Туристите, които навлизат в гъсти гори, трябва да имат партньор и да избягват да се разделят, казва Скот Хилсън, старши член на Тихоокеанската северозападна спасителна служба на САЩ. „Класическият сценарий, който виждаме, е, че някой се връща към началото на пътеката преди всички останали и се оказва в беда без подкрепата на останалата част от групата“, казва той. „Ако все пак се изгубите, направете така, че да сте възможно най-видим и останете на едно място.“

Професионални съвети при горски пожари

Тъй като изменението на климата продължава да създава тежки условия, като екстремни горещини и суша, малко места по света са предпазени срещу ефектите от по-дълги сезони на пожари. Важно е да маркирате потенциалните места за подслон върху печатна или дигитална карта по маршрута, казва говорител на Австралийските пожарни и спешни служби в Куинсланд. Ако все пак попаднете на пожар, „не се паникьосвайте и се опитайте да изпреварите огъня“, предупреждават спасителите от Службата. „Насочете се към естествени противопожарни убежища, като сечища, скалисти райони, потоци или пътища.“

Професионални съвети за планинско катерене

Междувременно планинските катерачи се нуждаят от топло и водоустойчиво облекло и трябва да избягват прекалено трудни маршрути, както и да не подценяват продължителността на прехода, казва Ребека Уилсън, говорител на Новозеландския съвет за планинска безопасност. Социалните медии могат да подведат планинарите, предупреждава Таня Сюърд, старши съветник в Спасителната планинска служба на Нова Зеландия. „[Виждаме] хора да избират маршрут, защото изглежда невероятно в Instagram и не осъзнават, че е извън техните възможности“, казва тя.

Катерачите трябва да тръгват рано сутринта, за да не бъдат “хванати” на планински склон, когато се стъмни и да оставят бележка на автомобила си, която описва маршрута и графика им. Сюърд добавя, че туристите често изпадат в ситуации, при които да трябва да бъдат спасявани, защото пренебрегват лошото време и все пак продължават напред, за да изпълнят плана, който са си начертали.

Най-добрият инструмент за безопасност за катерачите е сигнал за бедствие, който може да изпраща координати на спасителните екипи. „Миналата година 90% от всички (наши) спасителни операции, инициирани със сигнал, бяха завършени в рамките на осем часа“, казва Сюърд. „Без сигнал тази времева линия скочи до 18 часа.

Професионални съвети за мокри и сухи приключения

Такива устройства са безценни и за хората, които изследват океани или реки, казва Алекс Барел, комисар на Marine Rescue New South Wales в Австралия. Твърде много хора влизат във водата неподготвени, казва той. „Жизненоважно е те да проверят времето, преди да излязат в морето. Когато са на вода – условията могат да се променят бързо“, казва Барел. Той добавя, че тези, които са в опасност в океана, никога не трябва да остават несвързани с плавателния си съд. Той препоръчва да използвате спасителни жилетки с колани и приспособления, чрез които да оставате свързани с каяци, канута и дъски.

Неосведомеността по отношение на прогнозите за времето е проблем и за хората, които се осмеляват да излязат в пустини или равнини, казва Лана Мичъл, говорител на австралийската Royal Flying Doctor Service, специализирана в спасяването в отдалечени райони. Туристите трябва да носят комплект за първа помощ, превръзка при ухапване от змия, слънцезащитен крем, шапка и достатъчно вода, която да ги поддържа, ако се изгубят. Общото правило е половин литър на час при умерено време и 1 литър на час при горещо време.

Въздействието на природните бедствия върху туризма

Проучванията показват, че известни природни бедствия, като смъртоносни горски пожари, могат да доведат до спад на пристигащите туристи в засегнатото място, казва Куан-Хуей Лий, доцент по туризъм в Сингапурския технологичен институт. „Пътуващите, които имат възможност да го направят, ще са склонни да избират по-безопасни дестинации, за да прекарат ваканциите си, без да се притесняват, че ще изложат живота си на риск“, казва тя.

„Туризмът има тенденция да се възстановява доста бързо, често за по-малко от година [след природно] бедствие“, казва Дан Маккоул, доцент по туризъм в Мичиганския държавен университет.

Ронан О’Конъл е австралийски журналист и фотограф, който пътува между Ирландия, Тайланд и Западна Австралия.