Живот, близо до колонията: Какво рискуват паяците имитатори на мравки?

Природа

В хода на еволюцията паяците развиват някои доста необичайни черти, които ги превръщат в едни от най-успешните ловци в природата и едновременно с това им помагат да избегнат участта на плячка.

Паяци, имитиращи мравки.

Паяци, имитиращи мравки.

© Източник: iStock

Някои видове, като Dolophones pilosa, увиват телата си около клони на дървета и така постигат перфектен камуфлаж. Други, като водния паяк (Argyroneta aquatica), прекарват целия си живот под вода. Но над 300 отделни вида паяци са възприели съвсем различен подход – да изглеждат досущ като мравки. Това им позволява да навлизат в мравчените колонии, за да се нахранят или просто за да избегнат атаки.

Мравките са изключително опасни за всички останали членестоноги. Всеки, който има неблагоразумието да навлезе в тяхната територия, ще се изправи срещу армия от мощни челюсти и химическо оръжие. Освен това, мравките са свирепи хищници, които с удоволствие поглъщат всичко по пътя си. И паяците са наясно с това.

Но преструвайки са на мравка, паякът може сравнително безопасно да се приближи до вечерята си, както и да получи защита от нападенията на богомолки или други паяци. Някои се възползват от близостта на мравките само за укритие.

Те имат тънка талия и лъскава обвивка, а като повдигат предните си крака могат да имитират и мравчените антени. Има видове, способни дори да използват химическа мимикрия, за да измамят мравките, пише Earthly Mission.

Всички тези черти позволяват на паяците да живеят сред мравките, които от своя страна им осигуряват безопасна среда и много храна.

Например, паякът Gamasomorpha maschwitzi, може да живее сред мравките от род Eciton, както и да се храни с тях, тъй като е способен да възпроизвежда феромоните им. Скачащият паяк от вида Cosmophasis bitaeniata не живее сред мравки, но често отскача до бюфета с ларвите им.

Все пак, животът в близост до колонията има своите недостатъци. Например, навалицата от мравки е сериозно препятствие пред чифтосването между паяците. Освен това, телата им са толкова тънки, че женските снасят много по-малко яйца отколкото останалите паяци със същия размер.

Но вероятно най-голяма опасност за тях е да бъдат разкрити. Ако мравките разберат, че член на колонията им всъщност е паяк, изходът за натрапника ще е фатален.