Жените някога са били по-силни от днешните топатлетки

Наука

Преди около 6000 години хората се отказали от живота си на ловци и събирачи и се установили като фермери. Този живот разбира се бил физически по-изтощаващ от удобното ни ежедневие днес, но тежкият живот на тогавашната жена бил очевидно напълно подценяван.
Тази възстановка показва как са изглеждали жените преди 9000 г. 
Снимка: Оскар Нилсън
Тази възстановка показва как са изглеждали жените преди 9000 г. Снимка: Оскар Нилсън

Както установили учените от университетите в Кеймбридж, Виена и Канада в проучване, публикувано в научния журнал Science Advances,  преди хиляди години жените имали много по-силни ръце от тези на днешните топатлетки. За целта учените сравнили костите от горната част на ръцете и пищяли на жени от различни епохи.

Костите на жените преди 7400 - 7000 г. са били подобни по сила на тези на съвременните гребци, а раменните кости - с 11 до 16 процента по-силни от тези на топатлетките. За разлика от средния студент в Кеймбридж те са били даже с 30% по-силни.

Учените предполагат, че жените са имали по-силни раменни кости тогава, тъй като са жънели, работели са на полето и са смилали брашното с големи воденични камъни – често това са правели часове наред.

Галерия | Възстановиха лице на жена отпреди 9000 години

Вижте 3 снимки

„Една от основните дейности на ранното земеделие е била смилането на брашно и тази задача най-вероятно е била възлагана на жените“, обяснява авторът на проучването Алисън Макинтош. „Повтарящото се движение на ръцете, които трият камъните часове наред, се е  отразило на костите по подобен начин както движението при гребането.“

Допълнителната работа вероятно е допринесла за по-голямото натоварване при жените, смята Макинтош. „Преди изобретяването на плуга се е сяло и жънело на ръка“, обяснява Макинтош. „Жените сигурно е трябвало да носят храна и вода за добитъка, да обработват млякото и месото и да превръщат кожи и вълна в текстил.“

Проучването хвърля нова светлина върху работата, която жените са вършели в онези дни.