Жени-владетелки от Древен Египет до днес

Цивилизация

Съвременните кралици и принцеси, управляващи в различни части от света, рядко са имали властта, притежавана от лидерките на Древен Египет.

Галерия | Жени-владетелки от Древен Египет до днес

Вижте 20 снимки

В Древен Египет жените се радвали на човешки права, които днес не всички имат – те са работили, притежавали са собственост, имали са свой бизнес, развеждали са се. Обществото им е било „светлинни години пред нашето по отношение на вярата в силата на жената“, пише Кара Куни, преподавател по египтология в Калифорнийския университет „Лос Анджелис“ в новата си книга When Women Ruled the World.

„Преди хиляди години, въпреки доминираната от мъже система в която живеели, жените имали официална, неподправена власт“, пише Куни в предговора на книгата си. Никоя друга цивилизация не е била толкова често управлявана от жени, особено във време на войни, което кара авторката да зададе въпроса: „Как така Древен Египет е позволил подобна политическа и идеологическа власт на по-слабия пол, на жените, които изнасят бременности, кърмят, търпят месечни хормонални промени и менопаузи?“

Куни търси отговорите в профилите на шест древни лидерки – Мернийт, Неферусобек, Хатшепсут, Нефертити, Твосерт и Келопатра. Всички те били кралици и всички, освен една, изпълнявали официалната роля на владетеля. Управлението им обаче не е било толкова свободно, колкото изглежда: макар да са имали пълна власт, те често са замествали лидер-мъж, който е бил или твърде млад или твърде стар да управлява и притежаването на тази власт ги е поставяло в битка срещу патриархата. След периода на управление повечето от тези жени-лидери са потъвали в забвение, статуите им са били разбивани, а имената - забравяни. Но за кратки периоди от време те управлявали Египет, и поглед към сегашната световна сцена показва, че това си остава уникално постижение. „С две думи“, пише Куни, „към съвременните лидери—жени има по-голяма доза недоверие“.