Земната стратосфера намалява

Природа

Според нови проучвания този атмосферен слой се е свил с около половин километър през последните 40 години.

Стратосферата – защитният атмосферен слой – започва на около 12 километра над главите ни. Той стига до 50 километра над земната повърхност и в него летят свръхзвукови самолети и метеорологични балони. Според нови проучвания този атмосферен слой се е свил с около половин километър през последните 40 години. Изследването, публикувано в журнала Environmental Research Letters, доказва, че отговорни за това удивително свиване са парниковите емисии, пише Business insider.

Когато въглеродният диоксид от твърдите горива проникне в най-ниския слой на атмосферата – тропосферата – той прихваща част от слънчевата светлина, която стига до земята преди да се отрази в космоса. Затова температурата на Земята се покачва. Колкото повече се увеличават емисиите, толкова повече топлината от Слънцето остава уловена на Земята и толкова по-малко топлина излъчва стратосферата в космоса. По този начин тя се охлажда.

При охлаждането стратосферата се свива. Между 1960-те и средата на 2010-те тя се е охладила с до три градуса по Целзий. Ако в световен мащаб парниковите газове останат на сегашното ниво, или се увеличат, това свиване е вероятно да продължи.

Новото проучване предполага, че стратосферата ще изтънее с близо един и половина километра до 2080 г. – стойност, която е с около 4 % по- малка в сравнение с тази между 1980 г. и 2018 г. Това изтъняване може да наруши функционирането на навигационните системи, радиокомуникациите или траекториите на сателитите в орбита, посочва Business insider.