„Зелените дробове на планетата ни“ ще откажат

Околна среда Наука

През юли Амазония е загубила 1345 квадратни километра тропически гори. Това е територия два пъти по-голяма от тази на Токио.
© Снимка: iStock

Това е нов рекорд за обезлесяването на Амазония, което се е случило в рамките на един единствен месец, пише Guardian. Освен това данни от бразилски сателити показват, че всяка минута там се изсичат гори с размера на три фтуболни игрища. Общата площ на обезлесяването се е покачила с 39 % в сравнение с юли 2018 г.

В Амазония се намират най-големите по площ тропически гори  на планетата и те играят жизненоважна роля за балансирането на съдържанието на въглеродния диоксид. Растенията и дърветата поглъщат въглеродния диоксид и освобождават кислород при фотосинтезата. Поради това Амазония, която обхваща 3,3 милиона квадратни километра, често бива нарича „белия дроб на планетата“.

Голяма част от Амазония се намира в Бразилия. През изминалите 50 години около 20 процента (близо 482 000 квадратни километра) от територията на Амазония са изчезнали, което може да доведе до измирането на гората тъй като тя изсъхва и изгаря.

Щом започне този процес човекът няма да може да помогне за спасяването на гората. Тогава Амазония ще се превърне в савана и в атмосферата ще се отделят около 140 милиарда тона въглерод, което ще доведе до покачване на световните температури.