Здравей и сбогом – и шимпанзетата могат така

Природа Наука

Човечеството е склонно да смята, че само то използва система от нарочни жестове и изражения в създаването и поддържането на социални контакти. Е, изглежда, че не сме единствените.

Семейство
шимпанзета бонобо. Демократична република
Конго, Африка

Семейство шимпанзета бонобо. Демократична република Конго, Африка

© Илюстрация: IStock

Човекоподобни маймуни, като шимпанзета и бонобо (малко шимпанзе или шимпанзе пигмей), използват собствени сигнали за поздрав и сбогуване според ново проучване, публикувано в IScience в началото на август.

За хората изразяването на „здравей“ и „довиждане“ е нещо тривиално при взаимодействието с околните, но подобно поведение досега не е било установявано при други видове.

Събирането на отделни индивиди в група е типично явление сред социалните животни, но научният екип иска да установи дали споделянето на намерения и създаването на съвместни ангажименти е черта, характерна само за хората, или тя е споделена с някои от най-близките ни родственици.

Резултати от изследването

По време на изследването учените наблюдават 1242 взаимодействия на игра и грижа сред шимпанзета и бонобо. Те откриват, че животните осъществяват редовен зрителен контакт, както и че изпращат други комуникативни сигнали при започване на взаимодействие с друга маймуна или когато искат да привлекат вниманието ѝ. Те смятат, че тези сигнали наподобяват човешкото поведение при включване и напускане на общност.

Установени са и интересни разлики между двата вида маймуни. Бонобо използват жестове като докосване, хващане на ръце, допиране на глава или споглеждане, преди да започнат да играят с друг индивид около 90 % от времето, в сравнение с 69 % при шимпанзетата. Също така сигналите са използвани по-често при напускане, като съотношението между бонобо и шимпанзета е съответно 92 % и 86 %.

Поздравите и сбогуванията на бонобо изглежда се влияят повече от отношенията между конкретните индивиди. Това може да се сравни с човешкото „управление на лицето“, което обяснява как променяме изражението си, за да поддържаме социалните си взаимодействия. „Когато общувате с добър приятел, не се налага да полагате специални усилия, за да сте учтиви и приветливи.“, каза водещият автор на доклада Рафаела Хесен, докторант в Дърамски университет, Англия.

Ако това е вярно, вероятно последният ни общ предшественик споделя чертата за съвместния ангажимент, което означава, че той е еволюирал преди нас, макар че е необходимо допълнително проучване, за да знаем със сигурност, пише IFLSscience.

„Поведението не се фосилизира. Не можете да изкопаете кости, за да проследите поведенческото развитие на индивида. Но можете да изучите най-близките ни живи роднини: маймуни като шимпанзета и бонобо. Дали този вид комуникация присъства и при други видове, също ще бъде интересно да се проучи в бъдеще."

Вляво: Женско шимпанзе бонобо, IStock.Вдясно: Две шимпанзета взаимодействат помежду си, IStock.

Вляво: Женско шимпанзе бонобо, IStock.

Вдясно: Две шимпанзета взаимодействат помежду си, IStock.

В група се постига повече

„Успяхме да изстреляме ракети (в Космоса) и да кацнем на Луната, защото имаме способността да споделяме намеренията си, което ни позволява да постигнем неща, много по-големи, отколкото отделният индивид може да постигне сам. Предполага се, че тази способност е в основата на човешката природа“, каза Хесен.

Галерия | Любопитни шимпанзета

Вижте 12 снимки