Защо всъщност змии, тарантули и други същества сменят кожата си?

Природа • •

За да растат или да се отърват от паразити, много животни трябва да линеят (линеене при животните е смяната на телесната им покривка - хитинова обвивка, кожа, пера, козина). Ето някои от многобройните завладяващи начини, по които се случва това.

Много насекоми трябва да линеят като част от растежа си.

Много насекоми трябва да линеят като част от растежа си.

© Джордж Грейл

Когато имате здрава обвивка, можете да растете само по един начин – като я сменяте.

Всички членестоноги - най-разпространената група животни на Земята, притежават твърда външна обвивка, наречена екзоскелет, която ги предпазва от хищници и поддържа телата им. От черупката на рак до лъскавия гръб на калинка, екзоскелетите се срещат в много форми и размери, но повечето от тях са изградени от едно и също полимерно вещество, наречено хитин.

Когато младо членестоного е готово да израсне, неговите хормони предизвикват кожата му да започне процес на линеене. Външният плътен слой на екзоскелета (кутикулата) и слоят под него (епидермисът), започват да образуват нова кутикула. След това животното поема дълбоко въздух, което измества течността около тялото му, а в резултат се образува шев - отслабена област на екзоскелета.

Хлебарките, например, „се разцепват точно по средата на гърба си“ и „изскачат след около 20 минути“, казва Андрин Шуфран, ентомолог от Щатския университет в Оклахома.

След линеене много насекоми (на снимката - оранжева калинка) са уязвими за хищници, докато екзоскелетът им се втвърди.

След линеене много насекоми (на снимката - оранжева калинка) са уязвими за хищници, докато екзоскелетът им се втвърди.

© Джордж Грейл

Водните ракообразни, като раците, поемат вода, което оказва натиск върху шева, обикалящ телата им. Това ги изтласква от старите им черупки, като писма, излизащи от прилепнали по форма пликове.

Паякообразните, като тарантулите и скорпионите, имат по-малко гъвкавост, така че „те откъсват главите си [линеенето започва от главата] и след това изваждат всичко от тази дупка“, казва Шуфран.

"Черно-бяло копие"

Черупката на костенурката пък е част от нейния скелет и се състои от „около 50 кости, подредени в сложна геометрична конфигурация“, казва Джефри Е. Лович, еколог от Геоложката служба на САЩ.

Върху тази костна обвивка има припокриващи се плочи, изградени от кератин. Замяната им може да помогне на костенурките да се отърват от натрупалите се водорасли или да позволи на корубата да израсне, казва Лович.

Когато гущерът е готов за линеене, той често изглежда блед. За да свали кожата си, животното се трие в камък или друга грапава повърхност. В крайна сметка гущерът ще остави след себе си мъртва кожа, която наподобява найлонов чорап, казва Лович.

Въпреки че захвърлените кожи са безцветни, все още можете да различите вид змия или гущер. „Това е като тяхно черно-бяло копие“, казва Гибънс.

По свалената кожа е възможно е да се идентифицира вида змия.

По свалената кожа е възможно е да се идентифицира вида змия.

© NATURE PICTURE LIBRARY

Алената кралска змия (Lampropeltis elapsoides) например, има привличащи вниманието червени, жълти и черни ивици, които личат върху свалената кожа, макар и в различни нюанси на сивия цвят.

Ползи от линеенето, освен растежа

Смяната на обвивката освобождава животните от ектопаразити - организми, които живеят върху кожата на гостоприемника. Например, когато някои австралийски гекони се отървават от кожата си, те се отървават и от потенциално вредни акари.

Някои гущери и жаби пък изяждат кожата, която свалят, което се нарича дерматофагия. Насекоми, като мадагаскарските съскащи хлебарки, също закусват с бившите си екзоскелети.

„Добре е да скриете следите, че сте се навъртали наоколо, но това е и начин да запазите цялата енергия, която вече сте вложили в предишното си съществуване“, казва Шуфран.

След линеене може да отнеме между по-малко от половин час до няколко часа, докато кожата на животното се втвърди. Време, през което то е уязвимо за нараняване или хищници. Но и затова има решение. Женските американски омари например се преместват в дупката на мъжки, линеят и след това се чифтосват с него, а в замяна той пази уязвимата женска в продължение на няколко дни.

Такива неща се случват, когато излезеш от черупката си.