Защо хората рискуват живота си за близко селфи с животни?

Природа Цивилизация

Идеята да влезеш в заграждението на диво животно е ужасяваща
ОТ NATASHA DALY, National Geographic
ОТ NATASHA DALY, National Geographic

Галерия | Защо хората рискуват живота си за близко селфи...

Вижте 10 снимки

Преди дни в търсене на перфектното селфи жена се покатери над бетонната преграда на заграждението на ягуар в зоопарка за диви животни Wildlife World Zoo във Финикс, Аризона, САЩ. Ягуарът я сграбчи за пуловера и разкъса ръката й – страшната рана бе заснета от камерите за видеонаблюдение. Служителите бързо издърпаха жената, преди животното още повече да я нарани. Тя е добре – ягуарът също – и признава вината за действията си.

В интернет масово се задава въпросът: какво ще спечели някой, направил нещо толкова глупаво?

Това не е първият случай, в който човек действа безразсъдно, за да се доближи до диво животно. Миналата година пиян мъж скочи в клетката на лъв в индийски зоопарк, защото искал да види големите котки отблизо. Служител на зоопарк в Китай влезе в множество клетки, за да си направи селфи с животните, преди да бъде убит от морж. Подобни инциденти са често срещано явление и в естествени условия. Много туристи в Националния парк Йелоустоун са нападани от бизони, тъй като се приближават твърде близо до тях, за да се снимат.

„За нас животните са станали по-малко истински“, споделя Сюзан Клейтън, професор по психология и екологични изследвания в College of Wooster в Охайо, САЩ. Тя твърди, че тъй като най-често срещаме екзотични животни в зоологически градини, до известна степен те се превръщат за нас в реквизит. „Хората, които безразсъдно се доближават до дивите животни, очевидно не мислят, преди да действат, и престават да ги асоциират с опасност“, казва Клейтън.

Галерия | Животни си правят селфи

Вижте 15 снимки

Медиите често помагат да изглеждат нормални срещите с опасни животни, продължава Клейтън. Телевизионни предавания и видеоклипове в YouTube показват търсачи на силни усещания, които „символично отблъскват животното“. С други думи, виждайки човек като Кевин Ричардсън, който редовно си играе и се прегръща с лъвове, ягуари и хиени, може да решите, че тези животни не са толкова опасни. Ричардсън има малко под милион абонати в канала си в YouTube, но е критикуван от някои групи за защита на животните, че насърчава близък контакт с лъвове, което е безотговорно. (През 2017 г. жена бе удряна до смърт от лъв в един от неговите резервати.)

Социалните медии по перфектен начин допринасят за нарастване броя на търсещите близки срещи с диви животни, казва Ерин Фогел, от катедрата по психология в University of California в Сан Франциско. Лайковете и коментарите носят незабавно удовлетворение. Проучванията са доказали, че публикациите в социалните медии временно повишават самочувствието.

Галерия | Търговия с диви животни

Вижте 15 снимки

Това не са просто срещи с опасни животни. През цялото време хората рискуват живота си за екстремно селфи, заставайки близо до движещи се влакове, катерейки се по ръба на скалите, дори позирайки със заредено оръжие. Резултатите често са трагични. Проучване от 2018 г. установи, че между 2011 и 2017 г. са регистрирани 259 „смъртни случая, предизвикани от селфи“. Повечето инциденти са вследствие на рисково поведение, а жертвите са предимно мъже в началото на своите 20 години.

Когато става въпрос за срещи с животни, безразсъдните решения могат да изложат на риск безопасността на самото животно. Животните в зоопарка често се налага да бъдат убити, за да се спаси човекът, влязъл в тяхното пространство. През 2015 г. в зоопарка в Синсинати е застреляна 17-годишната горила Харамбе, след като малко момче падна в клетката й.

Галерия | Животни господстват в Чернобил 3 десетилетия след катастрофата

Вижте 6 снимки

Професорът по психология и екологични изследвания в College of Wooster Сюзан Клейтън, казва, че всичко започва от детството. „В зоологическата градина един родител може да посочи и да се смее на мечката, като каже: „Не изглежда ли глупаво?“. Но можете да използвате преживяването от зоопарка като начин да научите децата си да уважават животните.“

А за тези опасни селфита Ерин Фогел съветва: „Когато сте пред клетката на тигъра, не се подавайте на желанието да направите нещо глупаво само заради самата снимка“.