Защо Великден се празнува със зайчета и боядисани яйца?

Цивилизация • •

2000-годишният християнски празник бележи възкресението на Иисус Христос, но някои от съвременните традиции, свързани с провеждането му, имат езически произход.

Великден е в края на Страстната седмица, когато християните отбелязват разпъването на Исус Христос на кръста. На това изображение тълпата носи кръст,...

Великден е в края на Страстната седмица, когато християните отбелязват разпъването на Исус Христос на кръста. На това изображение тълпата носи кръст, пресъздавайки Разпети петък в Порт о Пренс, Хаити.

© Снимка: Джеймс П. Блер, Nat Geo

Шоколадови зайчета. Букети от лилии и нарциси. Боядисани яйца. За мнозина Великден оповестява началото на пролетта, но за християните по целия свят това е най-важният празник през годината.

Вкоренен в повече от 2000 години ритуали и обреди, Великден отбелязва централното събитие в християнската църква: възкресението на Иисус Христос, в когото християните виждат изпълнение на библейското пророчество за месия, който ще възкръсне от мъртвите и ще даде вечен (небесен) живот на тези, които вярват в него.

Празникът се провежда в края на Великия пост - 40-дневен период на пост и покаяние, който завършва със Страстната седмица и възпоменание на библейските събития около гонението, разпъването и смъртта на Иисус. Тя започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки от дните през Страстната седмица се нарича Велик и включва Велики четвъртък, Разпети петък, Велика събота и Великден.

Галерия | Великден по света

Вижте 19 снимки

Значението на Великден

Новият завет очертава историята за смъртта и възкресението на Иисус. Пророкуван като Син на Бога и Цар на евреите, Иисус от Назарет се прочува като проповедник, чудотворец и застъпник за бедните и отритнатите, чието учение привлича предани последователи и ученици.

Но популярността му го изправя срещу римските власти и твърдолинейните юдеи, които се противопоставят на неговото служение. Тази вражда достига връхна точка, когато Иисус триумфално влиза в град Йерусалим, където е посрещнат от тълпа последователи, които полагат палмови клонки по пътя му (Цветница). По време на Тайната вечеря, той предсказва, че един от неговите ученици ще го предаде, след което ги кани да ядат хляб и да пият вино в негова памет.

След вечерята Иисус е арестуван. Разкрива се, че Юда Искариот, един от неговите ученици, го е предал на еврейските първосвещеници в града в замяна на 30 сребърника (Велики четвъртък).

Иисус е съден и бит. Като вижда, че тълпата се е обърнала срещу него, Пилат Понтийски, прокуратор на римската провинция Юдея, се съгласява да го убие. След това Иисус е разпнат на кръста - като обикновен престъпник. Той умира и е погребан (Разпети петък) в гробница, където тялото му лежи през целия следващ ден (Велика събота).

Но когато неговите опечалени се връщат в гробницата му в неделя, тя е празна. Исус е възкресен. Този ден се празнува като Великден.

Защо празнуването на Великден включва яйца и зайчета

Християните празнуват Великден по различни начини, включително със службите по изгрев слънце (предпочитани от протестантите) и Великденското бдение (древна литургия и обред на кръщението, празнуван от католиците в нощта на Велика събота), с криене и търсене на яйца. Членовете на православната църква празнуват Великден седмица по-късно от протестантите и католиците, тъй като православието се основава на Юлианския календар.

През вековете Великден се слива с езическите пролетни тържества. Популярните традиции включват идването на Великденския заек – фолклорен персонаж и символ на пролетта, който носи в кошничка цветни яйца, символизиращи новия живот, както и бонбони, понякога и играчки. Според една от теориите тази традиция произхожда от лутеранството в Германия, но няма единодушие, че това е така. Във всеки случай, декорирането на яйца и консумацията на бонбони са голяма част от съвременното празнуване на Великден.


Видео: Защо свързваме зайците с Великден | National Geographic


Както и луксозните дрехи. През 70-те и 80-те години на XIX век, точно когато Великден се комерсиализира, американските витрини започват да отразяват все по-показния декор на американските олтари. Майсторите шивачи започват да отразяват тези теми в женските дрехи. В резултат на това, великденската мода става популярна сред американските жени, създавайки традицията на годишните великденски паради, в които добре облеченият елит се разхожда демонстративно по градските улици.