Защо в Бразилия има рязък спад при рутинните ваксинации

Цивилизация • •

Страната беше шампион по ваксиниране на населението. Но сега експертите предупреждават, че някои от изкоренените болести се завръщат.

Деца
си почиват на лодка край
остров Пакета в залива Гуанабара в Рио
де Жанейро по време на масово ваксиниране,
част от усилията да се ваксинират...

Деца си почиват на лодка край остров Пакета в залива Гуанабара в Рио де Жанейро по време на масово ваксиниране, част от усилията да се ваксинират лица над 18 години срещу коронавирус, който причинява COVID-19.

© Пилар Оливарес, Reuters

С повече от половин милион жертви на COVID-19, Бразилия се нарежда на седмо място в света по смъртност на глава от населението. Това подчертава необходимостта от увеличаване на ваксинацията срещу коронавирус, и действително, повечето бразилци искат да се ваксинират.

Анкета от май показва, че 91 % вече са били ваксинирани или са планирали да се ваксинират срещу SARS-CoV-2. В същото време, все повече хора решават, че те и децата им могат да спрат да получават рутинните ваксини срещу болести като полиомиелит, туберкулоза, морбили, паротит и рубеола. Обезпокоителната тенденция съвпада с предупрежденията на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, че пандемията може да застраши постигнатото в областта на общественото здраве и множество детски болести.

За Ренато Кфури, педиатър, специализиран в областта на инфекциозните болести, кампанията за ваксинация срещу COVID-19 измести фокуса от други ваксини, въпреки че „рискът децата да се разболеят сериозно или да умрат от тези други заболявания е най-малко 80 пъти по-висок, отколкото при COVID-19."

През 2020 г. по-малко от половината общини в Бразилия покриват целите по имунизационния календар на страната, включващ девет ваксини, сред които MMR (морбили, паротит и рубеола), BCG (туберкулоза) и полиомиелит, според проучване на Института за изследвания на здравната политика, основано на правителствените данни от Министерството на здравеопазването.

„Настоящият контекст е тревожен не само поради по-голямото недоверие на населението към ваксините като цяло“, казва Летисия Нунес, изследовател по здравна икономика и автор на доклада, „но и защото много деца ще бъдат податливи на предотвратими заболявания и усложненията от тях с края на социалното дистанциране и връщането им в класните стаи."

От изкореняване на морбили до нови огнища

През 2015 г. MMR ваксината има 96,1 % покритие, малко над необходимите 95 %, за да се държат трите заболявания под контрол.

Но през 2017 г. обхватът на поставяне на MMR ваксината спада до 86,2 %. На следващата година пламва и огнище, когато хиляди венецуелски мигранти преминават северната граница на Бразилия, донасяйки морбили със себе си.

В момента обхватът на имунизациите в Бразилия е едва 62,1 %, което кара експертите да изразяват силна загриженост - и то не само за MMR ваксината.

Друга ваксина, която претърпява значителен спад в обхвата си, е първата доза срещу хепатит В, поставяна на новородени - от 90,9 % през 2015 г. до 62,8 % през 2020 г. При BCG ваксината, срещу туберкулоза, спадът е от 100 % покритие през 2015 г. до 73,3 % през 2020 г.

Как Мексико се превърна в оазис по време на пандемията

Вижте повече

Как Мексико се превърна в оазис по време на пандемията

Мнозина виждат в Мексико един вид оазис за пътуване в пандемията, благодарение на почти несъществуващи ограничения за влизане по въздух.

Младите хора не познават рисковете от “изкоренените” болести

Според лекарите, един от най-значимите фактори, влияещи за намаляващия процент рутинни ваксинации, особено сред младите хора, е подценяването на риска от тези заболявания.

„Това е огромна грешка, защото вероятността повечето от тези болести да се завърнат, е реална“, казва Зелиете Замбон, президент на Бразилското общество по семейна и общностна медицина (SBMFC). В минало, широко прилаганата ваксинация е работела отлично, в резултат на което някои тежки заболявания са били държани под контрол или са били унищожени. Но така бразилците не са ставали свидетели на тежките последици, които причиняват.

От друга страна, желанието им да се ваксинират срещу коронавирус е толкова силно, защото всички са видели какво причинява COVID-19, отбелязва още Замбон.