Защо и в Африка вече има тигри?

Природа

Ако сте в Африка и видите тигър, определено ще има за какво да разказвате, когато се приберете вкъщи. Ако се приберете, разбира се. Това ще бъде наистина изненадващо, защото тигрите, такива, каквито ги познаваме днес, досега никога не са живели в дивата природа на Африка.

Бенгалски тигър.

Бенгалски тигър.

© Илюстрация: IStock

Лъвовете, леопардите, гепардите, ягуарите, тигрите и т.н. принадлежат към семейство Коткови (Felidae), което обединява 40 съвременни вида – всички те имат общ прародител. Смята се, че преди около 2 милиона години, един от подвидовете на Felidae мигрира към Азия, където придобива характерната оранжева козина на черни ивици на тигрите (или бяла козина на черни ивици при подвид на бенгалския тигър) и се разпространява из целия континент. Веднъж установени там, тигрите никога не се завръщат на континента майка. Според учените най-доброто обяснение защо това не се случва, е свързано с климатичните изменения през ледниковите периоди.

„Човек може да направи най-различни предположения защо тигрите не стигат обратно до Африка, но всички те ще бъдат спекулативни”, казва Дж. Л. Дейвид Смит, професор в Университета на Минесота. "Най-доброто обяснение е времето", допълва той.

Климатичните промени през плейстоцена (епоха с няколко ледникови периода) и предизвиканите от тях колебания в нивото на световния океан, вероятно затрудняват завръщането на тигрите в Африка.

Има ли все пак тигри в Африка

В наши дни, когато тигрите не са местни жители на Африка, те все пак присъстват там, макар и в плен. Зоологически градини, специални резервати, дори съвсем близо до хората, като домашни любимци.

Показателен е случай от 2019 г., когато един 140-килограмов бенгалски тигър, отглеждан като домашен любимец в Южна Африка, успява да избяга. 17-месечният Панджо се измъква от превозното средство на собственика си, на път към ветеринаря. Веднага е организирана мисия за откриване на тигъра с участието на полицията и местни жители. Два дни по-късно Панджо е открит близо до ферма и благополучно примамен от собственика си да излезе безопасно от своето укритие.

Ще изчезнат ли дивите тигри от Азия

Днес тигрите са силно застрашени навсякъде, където имат естествени популации, включително в Индия, Непал, Индонезия, Русия, Китай. Сред основните причини за това са унищожаването на местообитанията им, бракониерството, както и липсата на достатъчно плячка. Към момента в дивата природа са останали едва 3000 индивида според Дружеството за опазване на дивата природа (WCS), базирано в Ню Йорк. WCS подпомага зоологическите градини и аквариумите, като същевременно насърчава екологичното образование и опазването на дивите популации и техните местообитания.

Около 5000 индивида са държани в плен в САЩ, включително в най-голямо убежище за тигри, чиято цел е да предпази вида от незаконен лов.

Междувременно, през 2002 г. в Китай е създадена организацията Save China's Tigers (“Спасете китайките тигри”), която работи съвместно с Националния център за изследване и развитие на дивата природа към Китайската държавна администрация и създадената в Африка китайска организация Tigers South Africa. Като част от програмата, в Южна Африка е създаден резерват, където се изпращат пленени тигри, за да бъдат включени в рехабилитационен курс за възвръщане на ловните умения. Резерватът се намира в долината Лаоху и се простира върху площ от 81 510 акра (205 кв. км).

В същото време в Китай е създаден друг резерват, където да бъдат преместени тези от тях, които са готови за живот в дивата природа.

В Лаоху започват да пристигат двойки южнокитайски тигри, за да могат спокойно да тренират ловните си умения. Там те се научават да убиват храната си сами, включително белолика африканска антилопа. След успешното завършване на възстановителната програма, една от двойките създава потомство, и през 2008 г. всички те са върнати в резервата в Китай.

© Илюстрация: IStock

През последните години проектът „Китайски тигър“ продължава да се развива, включително като работи за възстановяването на популациите и естествената среда на застрашени африкански видове, като гепарда например.

Галерия | Силата и красотата на тигрите

Вижте 11 снимки