Защо стършелите убийци получиха ново име?

Наука Природа • •

Най-голямата оса в света има ново общо име, което да предотвратява предизвикването на страх и ксенофобия, и то е “северен гигантски стършел”.

Когато азиатските гигантски стършели пристигат в северозападната част на Тихия океан през 2020 г., те са наречени „стършели убийци“, създавайки медийна сензация.

Но отразяването на вида и даденият му прякор предизвикват страх сред обществеността. Много местни оси са избити по погрешка, а продажбите на пестициди, убиващи стършели, се увеличават значително. А самият прякор е безсмислен, тъй като всички стършели убиват плячка.

Разбира се, стършелите са страховити – това е най-голямата оса в света с дължина на тялото до 5,5 см, а ужилването им може да бъде фатално за хората с алергии.

Но предишното му, неофициално име “азиатски гигантски стършел”, също е проблемно. Първо, в Азия има и други огромни стършели, като някои от тези видове са инвазивни в други части на света.

Ето защо Ентомологичното общество на Америка, формулира ново общо име за тях - “северен гигантски стършел”.

Терминът е „както научно точен, така и лесен за разбиране и избягва предизвикването на страх или дискриминация“, казва ентомологът Джесика Уеар, президент на Ентомологичното общество и куратор в Американския музей по естествена история в Ню Йорк. „Насекомите вече имат достатъчно лошо име, не мисля, че трябва да наливаме масло в този огън.“

Манията „стършел убиец“

Северните гигантски стършели (Vespa mandarinia), които имат големи оранжеви глави, раирани кореми и жила, са забелязани за първи път в Британска Колумбия и далечната северозападна част на щата Вашингтон през есента на 2019 г.

Стършелите поглъщат различни насекоми, но имат особено умение да атакуват групово пчелните колонии, като обезглавяват пчелите и крадат ларвите им за храна. Ако осите се установят в северозападната част на Тихия океан, това може да причини реални екологични щети.

Ето защо през 2020 г. учени и пчелари се мобилизират, за да се опитат да ги премахнат. Същата есен, след месеци усилия, те откриват и унищожават едно гнездо на стършели. През 2021 г. откриват и премахват още три техни гнезда. Работата им продължава и през 2022 г.

Изследователите като Крис Луни, ентомолог от Министерството на земеделието на щата Вашингтон, са оптимисти, че с последователни усилия V. mandarinia може да бъде унищожен в щата Вашингтон.

„Всички стършели са азиатски стършели“, казва Луни, така че „това е като да добавите думата „океан“ към имената на китовете.“

Шуничи Макино, ентомолог в Японския институт за изследване на горите и горските продукти, който живее в Япония, не смята, че е необходимо да се изоставят думите „Азия“ или „азиатски“ в общите имена като цяло, „тъй като географските имена често са удобни и лесни за запомняне“, казва той.

„Въпреки това, ако има хора, които чувстват дадена формулировка неудобна или обидна, колкото и малко да са те... трябва да избягваме тази формулировка“, допълва Макино.

“Тук, за да остане”

През май 2020 г. New York Times използва „стършели убийци“, за да назове за първи път северните гигантски стършели на английски език.

Терминът несъмнено повиши осведомеността за екологичната заплаха, която представляват насекомите. Но също така прозвището „убийци“ провокира хората да действат нерационално, особено когато е съчетано с широкоразпространената липса на основни познания за насекомите, казва ентомологът от Университета на Аризона Джъстин Шмид.

Името е „пресилено и със сигурност е накарало хората да се страхуват от местните оси“, съгласява се Брок Харпър, зоолог от Университета “Пардю” в Индиана. Много хора са му изпратили имейли с изображения на убити от тях оси в Индиана, тъй като са ги сметнали за стършели убийци.

Този проблем не е уникален за неговия щат, казва Харпър. Ентомолозите в цялата страна съобщават за подобен бум на погрешни наблюдения.

Затова новото наименование „северен гигантски стършел“ изглежда разумно въз основа на техния роден географски обхват, казва Макино. Що се отнася до псевдонима „стършел убиец“, „добре е да изхвърлите това именуване“.

Въпреки това е малко вероятно този прякор да бъде изоставен.

„Стършел убиец” е тук, за да остане, казва Мат Бъфингтън, ентомолог от Министерството на земеделието на САЩ. „Първоначално бях много разочарован от използването на името от новинарските медии, но също така разбирам неговата привлекателност.“

Бъфингтън предпочита да използва научни имена, което „предотвратява всякакво объркване“. Те могат да бъдат трудни за научаване, казва той, но „както при всеки чужд език, след като го овладеете, целият свят се отваря.”