Защо страничните ефекти след ваксина са по-сериозни при младите и жените

Наука

Как имунната система реагира на ваксините зависи от възрастта и пола, но също и от индивидуални характеристики като гени и медицинска история.

Двама души могат да получат една и съща ваксина в един и същи ден, но страничните ефекти най-вероятно ще бъдат различни. Това е така, защото всяка имунна система е уникална. Как реагираме на ваксините зависи от възрастта, от пола, но също и от индивидуални характеристики като гени и медицинска история.

„Имунният отговор диктува страничните ефекти“, казва Вивек Чериан, лекар по вътрешни болести в Балтимор, САЩ. При жени и младежи се появяват по-сериозни странични ефекти след ваксина срещу коронавирус, без оглед на дозата или производителя.

При всички ваксини срещу коронавирус налични до момента – Biontech / Pfizer, Moderna и AstraZeneca – младите по-често се оплакват от умора, главоболие и болка на инжектираното място. При Biontech / Pfizer и Moderna страничните ефекти са по-често срещани и по-сериозни след втората доза ваксина.

С възрастта имунната ни система отслабва. В резултат по-възрастните организми вече не се защитават толкова много – това важи и в случая с ваксините. Поради това страничните ефекти при по-възрастните са често по-леки. „Когато говорим за по-възрастни имаме предвид хора над 65 г.“, казва Чериан.

След доза на ваксина Moderna, 57% от пациентите под 65 имат странични ефекти. За тези над 65 процентът е 48. След втората доза близо 82% в по-младата група развиват странични ефекти, в сравнение със 72% от по-възрастните. При Biontech / Pfizer предимно пациенти от 18 до 55 години съобщават за умора, главоболие и болезнено място на ваксинацията след втората доза.

При Johnson & Johnson – ваксина понастоящем спряна в САЩ поради подозрения за тромбози – близо 62% от хората между 18 и 59 години са съобщили за странични ефекти. Това обаче не означава, че ваксините са по-малко ефективни за по-възрастните.

Изследванията сочат, че жените са по-склонни да проявяват по-остри реакции след много ваксини, в това число тези срещу полиомиелит, грип, шарка и паротит. Затова не е изненада, че се проявяват повече странични ефекти и при ваксината срещу коронавирус. Според д-р Чериан това вероятно има връзка с нивата на естрогена: „Тестостеронът повече потиска имунната система, а естрогенът е по-имуностимулиращ.“

Скорошен доклад от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията сочи, че близо 79% от докладваните случаи на странични ефекти от ваксината са на жени и то такива в предменопауза, казва Чериан, цитиран от Business insider.

Повечето странични ефекти след втората доза са знак, че тялото се е научило да разпознава бързо вирусния протеин. Друго изследване на Центровете установява, че една доза от ваксината на Moderna или Biontech / Pfizer е 80% ефективна при предпазването от инфекция две седмици след поставянето. Две седмици след втората доза ефективността на ваксината стига до 90 %.

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 за орален прием

Вижте повече

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 за орален прием

Израелско-американската фармацевтична компания Oramed в момента работи по ваксина срещу коронавирус за прием през устата.