Защо северноамериканският златист шилоклюн кълвач променя цвета си

Природа Околна среда Наука

Доскоро беше загадка защо перата на северноамериканския кълвач променят цвета си.

Галерия | Защо северноамериканският златист шилоклюн кълвач променя цвета си

Вижте 3 снимки

За златистия шилоклюн кълвач твърдението „ти си това, което ядеш“ се оказва стряскащо вярно. Тези северноамерикански птици дължат името си на тънка нишка жълто, която минава през средата на тъмните им пера.

През последните няколко десетилетия орнитолозите забелязали, че жълтите пера при някои от птиците незнайно защо стават червени. Първо изследователите решили, че по някакъв начин златистият шилоклюн кълвач се смесва с червения шилоклюн кълвач, който живее на запад. Но някои от загадъчночервените птици живеят на хиляди километри от западните си братовчеди.

Галерия | Птици със странни човки

Вижте 13 снимки

Оказва се, че отговорът се крие в начина им на хранене: птиците ядат червени горски плодове, от които перата им се обагрят в пурпурно. Ярките жълти, оранжеви и червени оттенъци, типични за оперението им, всъщност идват от пигменти, съдържащи се в храната, която поглъщат.

„Това отговаря на наистина важен въпрос“, казва ръководителят на изследването Джослин Худън, орнитолог в Роял Албърта Мюзиъм в Канада. „Цветовете са важен сигнал за птиците и промяната им може да има сериозни последици като намирането на партньор“, добавя тя.