Защо шафранът е най-скъпата подправка на света

Наука

Италианското ризото или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много различен вкус, ярък цвят и висока цена.
Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съ...
Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран.

Качественият шафран може да струва около 3000 долара само за два килограма. Репутацията на шафрана като най-скъпата подправка в света се дължи на процеса на растеж. Само малка част от цветята на шафрана – трите близалца и част от шийката (стъблото, свързващо близалцата с останалата част от растението) – всъщност се използва за подправката, съобщават от foodpanda.

Необходими са около 75 000 цветя от шафран, за да се получи само един килограм подправка. Близалцата са деликатни, така че прибирането и изсушаването им е скъпа, ръчна работа.

Храната, подправена с шафран, е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта. Растението е също толкова деликатно, колкото самите близалца. Расте само при много специфични условия, цъфти само за една седмица в годината. Расте най-добре на слънце и добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото. Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.

Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали ефекта на ПМС, да помогне за отслабване и др. В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко – от парфюми до медицински отвари. /БГНЕС