Защо риболовът на уязвимия голиатски групер отново ще бъде разрешен?

Природа Наука

Популацията на атлантическия голиатски групер се възстановява бавно и мъчително, въпреки дългогодишната защита на вида. А сега Флорида планира да възобнови улова на уязвимата риба, пренебрегвайки становището на учените.

Голиатски групер.

Голиатски групер.

© Илюстрация: IStock

За първи път от три десетилетия Флорида планира да разреши любителския риболов на една от най-големите и популярни дивечови риби в света. Но много изследователи се противопоставят на това, като твърдят, че държавните служители не се основават на никаква научна обосновка, когато дават зелена светлина на риболовците да убиват законно атлантическия голиатски групер, чиито популации са сериозно засегнати след десетилетия на прекомерен риболов и унищожаване на местообитания.

„Това решение се взема доста произволно, без да се отчете как се справя вида“, казва биологът Крис Малиновски, член на специализирана комисия по групери към Международния съюз за опазване на природата, която класифицира атлантическия голиатски групер като уязвим. „Има огромна несигурност относно състоянието на популацията и възстановяването на този вид. И има голям шанс това да повлияе на цялостното възстановяване на (екосистемата на) Флорида.”

Атлантическият голиатски групер (Epinephelus itajara) отдавна е любим на трофейните риболовци, любителите на морски дарове и гмуркачите. Петнистата риба, която живее в плитките топли води от двете страни на Централния Атлантически океан, достига до 2 м дължина и до 450 кг тегло. Това е най-големият представител на семейството на груперите, чиято продължителност на живот е около 37 години.

През 1990 г. драматичният спад на популацията принуждава Флорида да забрани търговския и развлекателния риболов на групери в държавни води, простиращи се на 4,8 км от брега в Атлантическия океан и на 14,4 км в Мексиканския залив. Уловът им е забранен и във федерални води, които пък се простират на 322 км от брега.

В началото на октомври обаче, Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида издава препоръка да бъде разрешено на риболовците да улавят и убиват до 200 млади групери годишно от 2023 г. Крайното решение трябва да бъде гласувано до март 2022 г. Но още през месец май, повече от 90 учени в областта на риболова от САЩ и други страни подписват писмо, което призовава Комисията да остави в сила забраната.

Изследователите се опасяват, че законният риболов ще обезсмисли усилията за възстановяване на популацията на групери и изказват опасение, че в последствие Комисията ще увеличи допълнително разрешения брой за убиване.

„Това е подлагане на крак, преди да е хлопнала вратата, колкото хората да свикнат с [една] идея, която е грешна: риболов на популация, която не се е възстановила, след като е била на ръба да изчезне“, казва Крис Кьониг, пенсиониран изследовател в Морската лаборатория на Държавния университет, който в продължение на 25 години изучава голиатския групер по крайбрежието на Флорида.

Явлението червен прилив се наблюдава при цъфтежа на вредни водорасли, които отделят смъртоносен токсин. Той убива огромни количества морски животни в...

Явлението червен прилив се наблюдава при цъфтежа на вредни водорасли, които отделят смъртоносен токсин. Той убива огромни количества морски животни в океаните по целия свят.

© Илюстрация: IStock

А комбинация от различни фактори попречва на популациите на груперите от Флорида да се възстановят, казват изследователите. Флорида редовно страда от явлението червен прилив, в резултат на експлозия от вреден цъфтеж на водорасли (HAB), случваща се в океанските води по целия свят. Тези цъфтежи произвеждат смъртоносен токсин, който убива огромни количества риба и други морски организми, чиито труповете дълго време се разлагат по плажовете. Замърсяването унищожава големи участъци от мангровите гори на Флорида, където младите риби прекарват ранните си години до узряване, преди да заплуват в открития океан. А застудяването през 2010 г. нанася особено тежък, дълготраен ефект върху младите голиатски групери, живеещи в естуарите.

Последните данни за покачване на популациите на групери във Флорида не оправдават възобновяването на риболова, твърдят учените. Подводни наблюдения установяват намаляване на броя на възрастни екземпляри между 2010 до 2020 г. с повече от 50 %. И по време на тазгодишния сезон на хвърляне на хайвера (август - октомври), водолази отчитат по-малко размножаващи се зрели индивиди, отколкото през 2010 г. На младите индивиди им отнема до шест години да достигнат зрялост, затова и покачването на ръста в тяхната численост все още не означава увеличаване на популацията като цяло.

Има още една причина да не се убиват и ядат голиатски групери, казват както Кьониг, така и други учени. Тези риби съдържат високи нива на метилживак, който е мощен невротоксин. Проучване от 2019 г., фокусирано върху замърсяването на морето, установява, че по-голямата част от груперите, улавяни във водите на Флорида, включително по-млади риби, съдържат нива на токсини, надвишаващи федералните препоръки за консумация, пише Science.

Писмото на учените до Комисията опровергава и позицията на част от местните жители, че риболовът на групери трябва да бъде разрешен, тъй като видът е инвазивен и уврежда екосистемите на кораловите рифове край Слънчевия щат.