Защо равноденствието предвещава пристигането на есента?

Природа Цивилизация

На всеки шест месеца равноденствието разделя земното денонощие почти наполовина (денят винаги е малко по-дълъг). Ето как се случва и защо хората го празнуват още от дълбока древност.

Храмът на седемте кукли в Цибилчалтун (Dzibilchaltún, Ts'íibil Cháaltun) - древен град на маите в мексиканския щат Юкатан. По време на равноденст...

Храмът на седемте кукли в Цибилчалтун (Dzibilchaltún, Ts'íibil Cháaltun) - древен град на маите в мексиканския щат Юкатан. По време на равноденствие небесният диск в центъра на западната фасада на храма създава магия от светлина и тъмнина.

© Източник: pijamasurf

Какво е равноденствието

На всеки шест месеца, веднъж през март и отново през септември, астрономическото равноденствие прави деня и нощта приблизително равни по продължителност, като денят винаги е малко по-дълъг (с колко точно зависи от географската ширина). Това ни дава около 12 часа дневна светлина и 12 часа нощ.

На 23 септември 2022 г., в 01:03 (UTC) или в 04:03 ч. (българско време), настъпва астрономическата есен в Северното полукълбо. Преди това, на 20 март 2022 г., пролетното равноденствие оповести идването на пролетта на север. Тези дати се заменят в Южното полукълбо, където през март настъпва есента, а през септември пролетта.

Видео: Какво представляват равноденствията? Какво причинява тези астрономически събития? Разберете как те влияят на сезоните и часовете дневна светлина.


Защо се случват равноденствията

Нашата планета обикаля около Слънцето, докато се върти около собствената си ос, която е наклонена на 23,5 градуса. Това кара двете полукълба да “прехвърлят” помежду си получаването на повече слънчева топлина. Два пъти годишно орбитата на Земята и нейният аксиален наклон се сливат, така че Слънцето застава точно над екватора, хвърляйки разделителна линия между светлите и тъмните части на планетата, наричана Терминатор или Зоната на здрача.

Но Терминаторът не разделя перфектно планетата на тъмна и светла половина. Земната атмосфера изкривява слънчевата светлина с 60 км, което се равнява на половин градус. Това означава, че едната половина на планетата все още е малко по-осветена от другата - дори на равноденствие.

Земята не е единствената планета, на която има равноденствия. Всъщност, всяка планета в нашата слънчева система ги има. През 2009 г. сондата “Касини” засне равноденствие на Сатурн в орбита около газовия гигант. По същия начин както на Земята, равноденствията на Сатурн настъпват на всяко полугодие (но това се равнява на 15 земни години, което прави фотодокументирането от “Касини” уникално събитие).

Галерия | Пролетното и есенното равноденствие и човекът

Вижте 7 снимки

Отбелязване на равноденствието

През хилядолетията древните култури проследявали равноденствията по различни начини. От построяването на паметници, като пирамиди, през каменни гравюри, използвани като календари, до храмове, които включват Слънцето в самата си архитектура – много различни цивилизации отбелязвали преминаването му по небосклона и смяната на сезоните с доста голяма точност.

Видео: Колко планети има в Слънчевата система? Как се е образувала в галактиката Млечен път? Научете факти за произхода на Слънчевата система, заедно с нейните планети, луни и астероиди.