Защо при ваксинираните възрастни хора рискът от тежък COVID-19 остава висок

Наука • •

Има много фактори, които отслабват застаряващата имунна система.

Възрастен мъж получава ваксина срещу Covid-19 в Куала Лумпур на 7 юни 2021 г.

Възрастен мъж получава ваксина срещу Covid-19 в Куала Лумпур на 7 юни 2021 г.

© Getty Images

Все повече данни показват, че възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко заболяване от пробивна инфекция с COVID-19. Според учените това не е изненадващо, тъй като хората в напреднала възраст са непропорционално застрашени през цялата пандемия. И това остава в сила при тях, дори сред напълно ваксинираните.

Здравните служители виждат тревожни доказателства, че по-възрастните възрастови групи продължават да бъдат изложени на по-висок риск от инфекция с COVID-19 и тежко протичане на болестта. Според последните данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората над 65 години представляват 67 % от хоспитализациите и 85 % от смъртните случаи от пробивните случаи. А последните съобщения в медиите, в които се цитират данни от Сиатъл, Вашингтон и Обединеното кралство, показват, че по-възрастните ваксинирани хора са изправени пред сходни, а в някои случаи и по-големи рискове от тежко заболяване, отколкото неваксинираните деца.

„Огромният рисков фактор е възрастта“, казва Уилям Петри, имунолог от Университета на Вирджиния. "Ако сте под 45 години, шансовете да умрете почти не съществуват и след това се увеличават експоненциално."

Притесненията за пробивните инфекции са и причината, поради която регулаторните органи на САЩ одобряват бустерни дози на ваксината Pfizer за хора над 65 години - и са готови да направят същото за Moderna и Johnson & Johnson.

Ето какво знаят учените за застаряващата имунна система и защо пробивните инфекции не променят факта, че ваксините срещу COVID-19 остават ефективни за хората във всяка възраст.

Стареене на имунната система

Експертите казват, че все още нямат адекватно обяснение защо възрастните хора са по-податливи на COVID-19, още от времето преди появата на ваксините срещу COVID-19. „Това е само една от големите загадки на вируса“, казва Деепта Бхатачаря, имунолог от Университета на Аризона.

Учени, които изучават стареенето, казват, че това вероятно е свързано с някои от отличителните белези на процеса. Например, човешкото тяло обикновено изчиства повредените клетки в следствие на заболяване, нараняване или стрес. Но с остаряването на тялото тази способност става по-малко ефективна. Така то започва да натрупва така наречените стареещи клетки, които са повредени, но не умират. Тези клетки отделят химикали, които увреждат съседните здрави клетки и предизвикват възпаление. По този начин стареещите клетки отслабват тялото и затрудняват борбата с инфекциите.

“Но в застаряващото тяло се случват много повече неща, които в комбинация отслабват имунния отговор”, казва Ерик Вердин, изпълнителен директор на Института за изследване на стареенето “Бък” (The Buck Institute) в Калифорния.

При възрастните хора, казва той, има две широки аномалии на имунната система: хиперактивен вроден отговор и неактивна адаптивна реакция.

Вроденият имунитет е защитната система, с която всеки се ражда. Това е първата защита срещу “нашественици” в организма. Вроденият имунитет не е насочен към конкретен патоген, а по-скоро създава общ възпалителен отговор. Когато ритъмът на този отговор е нарушен, както се случва при по-възрастните хора, той може да предизвика поредица от увреждания в цялото тяло - от белите дробове през сърцето до бъбреците.

Адаптивният имунен отговор е насочен към специфичен инвазивен патоген. Ваксините учат тялото как да създава антитела, които разпознават и прихващат вируса, блокирайки навлизането му в определени клетки на тялото. Ако вирусът все пак успее да пробие, тогава Т-клетките се присъединяват и убиват заразената клетка. Вердин го оприличава на армия, която защитава тялото от нападатели. Ако количеството на вируса е малко, антителата и Т-клетките лесно могат да го победят.

Повече вирусна сила обаче може да надвие адаптивната имунна система. По-възрастните хора, при които има отслабена способност да проявяват енергична адаптивна реакция, могат да бъдат особено податливи на пробивни инфекции.

Пробивни инфекции

Годишните пробивни случаи срещу грип показват, че възрастта може да намали ефективността на някои ваксини. Вердин казва, че една трета от хората на възраст над 70 години изобщо не реагират на ваксината срещу грип, поради което тя все още убива непропорционално голям брой възрастни американци ежегодно.

През септември CDC съобщава, че шест месеца след поставянето им, ваксините са само около 78 % ефективни за предотвратяване на инфекция сред хора от всички възрасти. Не е ясно точно какво е отговорно за този спад в ефективността. Бхатачаря казва, че някои проучвания показват, че имунитетът намалява при хора над 65 години, но той посочва, че причина за това може да бъде и по-голямото разпространение на варианта Delta, който по-успешно успява да избегне имунния отговор на организма.

В края на септември Дейвид Уолъс-Уелс от New York Magazine пише за „огромното възрастово изкривяване на болестта“ дори сред ваксинираните. Уелс се позовава на данни от Обединеното кралство, които показват, че “ваксинираните над 60 години са починали от COVID-19 с по-високи нива от неваксинираните под 50”. А The New York Times пише наскоро за степента на хоспитализация в района на Сиатъл, която показва, че рисковете за ваксинирани хора в 50-те си години са подобни на рисковете за неваксинирани деца под 15-годишна възраст.

Бхатачаря казва, че не обича да сравнява възрастовите групи, като твърди, че е много по-важно да се сравняват рисковете между неваксинирани спрямо ваксинирани хора, независимо от тяхната възраст. Така например, същите данни за Обединеното кралство ясно показват, че смъртността при неваксинирани възрастни е няколко пъти по-висока, отколкото при ваксинирани възрастни във всяка възрастова група.

Въпреки спада в ефективността за предотвратяване на инфекцията, ваксината Pfizer остава 90 % ефективна за предотвратяване на хоспитализация, което показва, че тя остава солидна защита срещу тежко протичане и смърт. В скорошен доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването на САЩ, се казва, че ваксините „може да са помогнали за предотвратяване на стотици хиляди нови инфекции с COVID-19 и десетки хиляди смъртни случаи сред възрастните хора“.

„Ваксинирането наистина поставя нещата на ваша страна. Мислете за това като за война, в която искате да имате всички боеприпаси, които можете да имате", казва Вердин.