Защо понеделниците са трудни? Учените изследват най-непопулярния ден

Наука

За целта на проучването, публикувано в Journal of Organizational Behavior, 87 души си водят дневник. През уикенда и по време на седмицата участниците трябвало да записват сутрин, обед и вечер как оценяват жизнеността и нивото на умората си. Те също така отразявали какво е качеството на съня им и очакванията си за сутринта на следващия ден. Вечерта трябвало да запишат и колко сериозно са работили.

Резултатът се оказва не чак толкова лош. Всъщност участниците се чувствали по еднакъв начин в понеделник, вторник, сряда и четвъртък, така че изследователският екип не попада на доказателства за „тъжните понеделници“. Но в петък и през уикенда нивата на енергията при участниците започват да се покачват, както и качеството на съня.

Така че вероятно просто силният контраст между неделя и понеделник ни кара да се мислим, че това е най-лошият ден от седмицата. По-ранно проучване от 2008 г. стига до заключението, че се чувстваме немотивирани в понеделник защото всичките пет работни дни предстоят.

Но как можем да направим понеделниците по-поносими? Според учените вълшебната дума е: очакване. „Установили сме, че положителните очаквания по отношение на работата помагат за пренасянето на енергия от уикенда към началото на работната седмица“, пишат учените.

За да улесните началото на седмица трябва да осъзнаете възможността за растеж и учене, които предстоящата седмица ви предлага. Мениджърите също могат да мотивират екипите си по този начин и да улеснят прехода от уикенда към понеделник. Оценките от проучването сочат, че енергията се покачва от четвъртък към петък. „Мениджъри, екипи и организации могат да вземат това предвид когато планират задачите за през седмицата“, казва проучването, цитирано от Business insider.

Исландското правителство тества четиридневна работна седмица

Вижте повече

Исландското правителство тества четиридневна работна седмица

Заключението е положително: служителите са по-щастливи с повече свободно време, като едновременно с това са и по-продуктивни.