Защо не можем да спим при пълнолуние?

Наука

Завъртате се наляво, после надясно. Накрая раздразнени лягате по гръб с отворени очи, напълно будни. Поглеждате към часовника, полунощ е. Вече би трябвало да спите. Но въпреки че сте адски уморени, не можете да затворите очи.
© Снимка: iStock

Отвън виновникът за вашето поредно безсъние ярко свети. Но спокойно, не сте само вие. Според изследване, проведено сред половината от европейците, много хора смятат, че по време на пълнолуние сънят им е нарушен. Дали това наистина е така? Има ли Луната магически сили? Или явлението може да се обясни научно?

„Всъщност проучване от 1990-те за влиянието на Луната върху съня не установява негативни ефекти“, казва Ханс-Гюнтер Вийс, сомнолог и член на Немското дружество за изследване на съня.

Галерия | Поразителни снимки на Супер Луна

Вижте 12 снимки

Защо толкова много хора вярват в това безсъние тогава? Най-вече защото безсънните нощи се приемат по-лесно, ако потърсим причина за тях.

Дори и под яркия блясък на Луна проблемите със съня няма как да се обострят. Пълната Луна дори не е толкова ярка колкото си мислим. Тя излъчва светлина с около 0,2 лукса. Уличните лампи са с около 10 лукса повече, което означава, че са петдесет пъти по-ярки от Луната.