Защо насекомите са навсякъде?

Природа Околна среда Наука

Определени адаптации са дали възможност на бръмбари, мравки и други буболечки да виреят по всички краища на света – дори в Антарктика.

Галерия | Защо насекомите са навсякъде?

Вижте 6 снимки

от National Geographic

Когато прелитат под носа ви или се опитвате да ги прогоните от захарницата едва ли сте много благодарни, че ги има.  Но без значение дали ви харесват или не, ние сме заобиколени от тях - на Земята живеят около 10 квинтилиона насекоми.

Те са се появили преди около 400 милиона години и са били сред първите животни, които „ са излезли  от морето, отърсили са се от калта и са се сдобили с криле“, казва ентомологът Кати Прудич от Университета в Аризона.

„Когато съдържанието на кислород на Земята намаляло, насекомите също се смалили“ – това им позволило да дишат и да бягат от хищниците по-бързо.

Насекомите са толкова издръжливи и приспособими, че са оцелели след няколко масови измирания на животни.  Към момента на света са известни 850 000 вида, което ни карат да си зададем въпроса: Как тези малки създания са плъзнали навсякъде?

Една от основните причини е, че насекомите произвеждат смайващо по брой поколение, което изисква минимални или никакви грижи. Например мравките от вида Dorylus gribodoi снасят три-четири милиона яйца на всеки 28 дни. 

Малките същества разполагат и със завидни защитни оръжия: от супер твърдата обвивка на бръмбара Zopherus nodulosus haldemani, до токсичните шипове на южния фланелен молец и вонята издавана от някои щипалки.

Други са толкова умели в прикриването, че трудно биват забелязвани. Някои умеят и да жилят, което обезкуражава хищниците да ги нападат отново.

Освен че помагат на себе си, насекомите помагат и на нас. Те правят огромна услуга на земеделието и околната среда като обработват, обогатяват и вентилират почвата, разпръстват семена и опрашват около една трета от храната, произвеждана по света.  Сред насекомите има и „чистачи“, които се грижат за гниещите трупове.