Защо лекарите носели тези странни маски с клюнове по време на чумата

Цивилизация Наука • •

През XVII век хората вярвали, че този костюм може да пречиства опасния въздух. Но те грешали.

По време на чумата в Европа през XVII век лекарите носели маски с клюни, кожени ръкавици и дълги палта в опит да отблъснат болестта. Техният емблемати...

По време на чумата в Европа през XVII век лекарите носели маски с клюни, кожени ръкавици и дълги палта в опит да отблъснат болестта. Техният емблематичен и зловещ вид, както е изобразен в тази гравюра на римски лекар от 1656 г., е разпознаваем и днес.

© ARTEFACT, ALAMY

Някога чумата била най-страшната болест в света, способна да унищожи стотици милиони хора в привидно неудържими глобални пандемии и да порази жертвите си с болезнено подути лимфни възли, почерняла кожа и други ужасни симптоми.

През XVII век в Европа лекарите, които се грижили за заразените, носели специален костюм, който с времето придобил зловещи нюанси: те се покривали от глава до пети и носели маска с дълъг птичи клюн. Причината за носенето на причудливото чумно облекло е погрешна представа за природата на опасната болест.

Когато избухват огнищата на бубонната чума — пандемия, която се повтаря в Европа в продължение на векове, градовете, обхванати от нея наемали специални лекари по чумата, които прилагали лечението си както на богати, така и на бедни жители. Тези лекари предписвали профилактични отвари и противоотровни смеси срещу чума, свидетелствали за завещанията на покойниците и извършвали аутопсии - и те правели всичко това, докато носели маски с клюнове.

Шарл дьо Лорм, чумен лекар, лекувал кралски особи през XVII век, е смятан за създател на костюма, известен като medico della peste.

Шарл дьо Лорм, чумен лекар, лекувал кралски особи през XVII век, е смятан за създател на костюма, известен като medico della peste.

© PICTURE ART COLLECTION, ALAMY

За създател на костюма, наречен medico della peste, е смятан Шарл дьо Лорм, лекар, който се грижел за много европейски кралски особи през XVII век, включително за крал Луи XIII, крал Луи XIV и Гастон д'Орлеански - син на Мария дьо Медичи. Той описал облекло, което включвало палто, покрито с ароматен восък, бричове, свързани с ботуши, прибрана риза, шапка и ръкавици, изработени от козя кожа. Лекарите по чумата носели също пръчка, която им позволявала да мушкат (или да отблъскват) жертвите на болестта.

На главата си чумните лекари носели очила и маска с нос „дълъг 15 см, оформен като клюн, пълен с парфюми, само с две дупки, по една от всяка страна близо до ноздрите, но достатъчни за дишане на въздуха, който се смесва с аромата на билките, затворени по-нататък в човката.“

Въпреки че лекарите по чумата в цяла Европа носели защитния костюм, той става толкова емблематичен в Италия, че чумният лекар се превръща в основен персонаж в италианската комедия дел арте (театрален жанр, който се развива в Италия през XVI век от пътуващи трупи) и карнавалните празненства, като костюмът остава особено популярен в страната и днес.

Венецианци се обличат като чумни лекари по време на градския карнавал през 2020 г. През същата година последните два дни от събитието бяха отменени за...

Венецианци се обличат като чумни лекари по време на градския карнавал през 2020 г. През същата година последните два дни от събитието бяха отменени заради коронавируса.

© Джакомо Косуа / NURPHOTO/GETTY

Но костюмът не бил просто зловеща мода, а целял да предпази лекарите от миазма. Във времената преди откриването на болестотворните микроби, медиците вярвали, че болести като холера, хламидия и чума са причинявани от миазма – опасен вид лош въздух, известен още като нощен въздух, произтичащ от гниещи органични вещества. Според лекарите миазмата можело да създаде дисбаланс в телесните течности на човека. Затова смятали, че сладките и пикантни парфюми могат да се използват в засегнатите от чума райони и да предпазват миришещите ги. Така тамянът например станал често срещан аромат през тази епоха.

Лекарите по чумата пълнели маските си с териак – смес от повече от 55 билки и други компоненти като прах от мъртва усойница, канела, смирна и мед. Дьо Лорм смятал, че формата на клюна на маската осигурява достатъчно време за насищане на въздуха с аромата на защитните билки, преди да достигне ноздрите и белите дробове на лекаря.

А всъщност, чумата се причинява от Yersinia pestis - бактерии, които могат да се предават от животни на хора, чрез ухапвания от бълхи, при контакт със заразена течност или тъкан и при вдишване на инфектирани капчици при кихане или кашляне на хора с белодробна чума.

Видео: ЧУМА (PLAGUE 101)

Какво е чума? Колко хора са умрели от Черната смърт и другите чумни епидемии? Коя бактерия причинява болестта, как фактори като търговията и урбанизацията са я разпространили на всеки континент с изключение на Антарктида и как трите опустошителни вълни са помогнали за оформянето на съвременната медицина.


Три ужасяващи чумни пандемии обхващат земното кълбо, преди причината за болестта да бъде окончателно разкрита – Юстиниановата чума, която убива до 10 000 души на ден около 561 г., Черната смърт, която унищожава една трета от европейците между 1334 и 1372 г. и продължава с периодични огнища до 1879 г. и Третата пандемия, която опустошава голяма част от Азия между 1894 и 1959 г.

В крайна сметка, облеклото и методите на чумните лекари нямат особен ефект. „За съжаление“, пише историкът Франк М. Сноудън, „терапевтичните стратегии на ранните модерни лекари относно чумата не направиха много, за да удължат живота, да облекчат страданието или да излекуват болните.“

Чумните лекари може и да са били незабавно разпознавани, но до възхода на Теорията на зародиша на болестта, според която микроорганизми, познати като патогени или микроби, могат да доведат до заболяване, и откриването на антибиотиците, костюмите на чумните лекари не осигурявали реална защита срещу болестта.