Защо късното хранене е вредно?

Наука

За много от нас вечерята е единственото пълноценно хранене за деня. Нови изследвания обаче показват, че този навик представлява сериозен здравословен проблем, особено за хората, които се опитват да отслабнат.

© Илюстрация: IStock

Ново проучване, в което участват 420 души с наднормено тегло, изпълняват петмесечна програма за отслабване. Резултатите от него показват, че хората, които приемат най-питателното си хранене след 15:00 часа, губят значително по-малко и по-бавно тегло от хората, които се хранят преди този час. А сега учените достигат и до потенциална обосновка на причините, които водят до това явление, публикувана в International Journal of Obesity.

В изследването се включват и 32 души, страдащи от затлъстяване. Първоначално те не приемат храна в продължение на осем часа. След това им е сервирано питателно течно ястие, или в девет часа сутринта, или в 16 часа следобед. Накрая учените вземат кръвни проби от участниците, а те трябва да определят по скала чувството на глад или ситост, което изпитват след храненето.

Това, което изследователите откриват, е, че концентрацията на "хормона на глада" – грелин, не само се увеличава вечер, но и става непропорционално висок в стресови ситуации. В същото време нивата на хормона, свързан със ситостта, продължават да падат през целия ден.

"Нашето откритие показва, че рискът от преяждане вечер е особено висок", казва Сюзън Карнел, асистент по психиатрия и поведенчески науки в "Университета на Джон Хопкинс" и водещ автор на изследването.

Късното хранене нарушава храносмилането

Отделно проучване върху нощните хранителни навици на 350 души показва, че храненето в рамките на три часа преди лягане, предизвиква отделянето на стомашни сокове или казано по друг начин - киселини. Резултатът остава непроменен дори при наличието на допълнителни фактори като тютюнопушене, твърде висок ИТМ (индексът на телесната маса) или други рискове, които могат да причиняват киселините.

„Късната вечеря, особено когато става дума за хранене с тежки, питателни ястия, без последваща физическа активност, нарушава процесите в човешкото тяло, отговорни за преработката и усвояването на храната. А ефективното храносмилане е начинът, по който тялото усвоява хранителните вещества от това, което ядем и отделя оново, което не ни трябва“, пише доктор Джейми А. Куфман в публикацията си за The New York Times.© Илюстрация: IStock

„Добрата новина е, че тези знания могат да помогнат на хората да избегнат риска от преяждане, просто като се хранят по-рано или като открият други начини за справяне със стреса“, казва Карнел.Африка е континентът с най-здравословно хранене

Вижте повече

Африка е континентът с най-здравословно хранене

Целият свят е обладан от модата на здравословното хранене. Всъщност не Европа, а Африка е континентът, в който най-много се грижат за своето здраве.