Защо кълвачите не получават главоболие

Природа Наука

Птиците имат свой начин да пазят главите си.
Червеноглав кълвач от вида Melanerpes erythrocephalus в Небраска. Черепите на птиците са специално пригодени за ударите, които упражняват.
Снимка: Дж...
Червеноглав кълвач от вида Melanerpes erythrocephalus в Небраска. Черепите на птиците са специално пригодени за ударите, които упражняват. Снимка: Джоуъл Сартори

Галерия | Защо кълвачите не получават главоболие

Вижте 5 снимки

от National Geographic

Трудно е да се отговори на въпроса защо кълвачите не получават главоболие, казва Уолтър Кьонинг, орнитолог в Корнълския университет. Но ако чукането по дърветата им причиняваше болка или се нараняваха, едва ли щяха да съществуват много дълго.

По света се срещат над 300 вида кълвачи, които дълбаят дърветата по ред причини: да си правят гнезда в кухините, да търсят насекоми или сок, да правят дупки за съхраняване на храна. Когато избират дърво, птиците обикновено се насочват към видове, които са по-податливи поради наличието на гъбички и са по-лесни за пробиване, казва екологът Джерън Джаксън.

Почукването освен това „обикновено се случва с коси удари, а не с директни, което облекчава работата на кълвача“, казва той. Някои птици извършват така нареченото „барабанене“ – много бързо кълване, което привлича партньори и с което те бранят територията си – върху резонираща повърхност като кухо дърво.

Кълвачите от вида Melanerpes formicivorus в Северна и Централна Америка имат и друга стратегия: те издълбават дупки в дърветата с големината на жълъд (затова и ги наричат жълъдови кълвачи „acorn woodpeckers“), където складират запаси за по-оскъдни времена. Известно е, че кълвачи от този вид натъпкали над 130 килограма жълъди в безжична антена в Калифорния, в резултат на което комуникациите в околните градове били нарушени.

Кълвачите са пригодени да понасят ударите, които упражняват. За начало тези птици имат малки мозъци, които тежат едва около 2 грама. Колкото по-голям е мозъкът, толкова по-голяма е масата му и оттам рискът за мозъчна травма е по-голям. Друг фактор, който щади главата на кълвача, е ограниченото време, за което човката и дървото са в контакт – това е от половин до милисекунда. Външната част на черепа на тези птици е от плътна кост, докато вътрешността е пореста. Също така мозъкът им приляга плътно в черепа, което ги предпазва от ударите.