Защо Йордания мести кораловите си рифове

Природа Наука

Йордания може да послужи за пример на други морски дестинации.
Гмуркачите могат да изследват и алтернативни места: както кораби, така и самолет, принадлежал на йорданските военновъздушни сили и потопен нарочно за...
Гмуркачите могат да изследват и алтернативни места: както кораби, така и самолет, принадлежал на йорданските военновъздушни сили и потопен нарочно за да отвлича туристите от популярните места. Снимка: Reimer/laif/Redux

Галерия | Защо Йордания мести кораловите си рифове

Вижте 2 снимки

Маниаците на тема подводно гмуркане винаги са мечтали да надзърнат в Червено море - място „пълно с живот и цветове, които не може да се видят другаде.“ Но незабелязано от погледа на 12 000-те гмуркачи, които са били тук миналата година, някои от ярките кораловите рифове, заради които те са дошли, са били изкуствено засадени.

Галерия | Крехка империя

Вижте 17 снимки

С все по-бурното градско развитие по протежението на залива Акаба, някои известни места за гмуркане вече не са достъпни. За да може да се отговори на туристическото търсене и да се защити морският живот в района, някои рифове са били преместени.

През 2012 г. корали от южното крайбрежие и района на Ал Дерех са били наслагани в кошници от водолазен екип и транспортирани около 3 километра на север, без да бъдат изваждани от водата.

Галерия | Трансплантация на корали дава надежди за спасяване на...

Вижте 4 снимки

Коралите са били засадени върху увредени рифове и пещери с помощта на морски цимент и метални структури, направени специално за целта. По-малките колонии корали са били преместени в развъдник. Деликатните корали на възраст 6 000 години не само оцеляват в новия си дом, но и се възстановяват успешно.