Защо езерото Урмия си отива?

Околна среда

На времето езерото Урмия е било рай за птици и къпещи се летовници. Сега кейовете му водят наникъде. Какво се е случило?
© Снимка: Newsha Tavakolian

Галерия | Защо езерото Урмия си отива?

Вижте 7 снимки

Почитано като „тюркоазения брилянт на Азербайджан“, езерото Урмия бе второто по големина солено езеро в Близкия Изток след Каспийско море. От началото на 1970-те природата и хората са увредили това бижу, закътано в северозападен Иран, и за  изминалите 30 години размерът му е намалял с около 80 процента. Фламингите, преди пируващи с артемиите в този биосферен резерват на ЮНЕСКО, почти са изчезнали. Същото важи за пеликаните, белите чапли и патиците. Дори туристите, посещавали езерото за терапевтични бани в топлите солени води вече не идват.

Галерия | Агонията на Аралско море

Вижте 14 снимки

Останали са кейове, които не водят наникъде, разпадащи се скелети на кораби са заседнали в тинята и докъдато поглед стига се белее пустотата на солниците. Вилнеещите ветрове разнасят солта из обработваемите земи и постепенно превръщат почвите в неплодородни. Солените прашни бури възпаляват очите, кожата и дробовете дори на жителите в Табриз - град на близо сто километра оттук. През последните години водорасли и бактерии оцветяват в кърваво червено примамливите тюркоазени води на Урмия, които са осем пъти по-солени от тези на океана.

Защо изчезна и това езеро?

Вижте повече

Защо изчезна и това езеро?

Известно с безбрежните си синьо-зелени води, езерото Атескатемпа сега представлява няколко кални локви.

Какво се е случило с това красиво езеро? Според учените климатичните промени засилват сушата и покачват горещите температури през лятото, които ускоряват изпарението. Това е само едната страна на нещата: инженери и експерти посочват, че езерото страда заради хилядите незаконни кладенци и изграждането на множество язовири и напоителни съоръжения, които отклоняват водата за отглеждането на ябълки, жито и слънчоглед. Специалистите призовават иранското правителство да вземе мерки преди Урмия „да стане жертва на синдрома на Аралско море“ – така експертите наричат прекомерната експлоатация на вода, която обрече на смърт  затвореното море в Централна Азия.