Зашеметяващи нови изображения показват непознатото лице на Слънцето

Наука

Нови изображения, заснети от най-мощния слънчев телескоп в света, показват лицето на нашата звезда с изящни детайли – така, както никога не сме го виждали преди.

Изображение на участък от слънчевата хромосфера във висока разделителна способност, показващо ярки снопове огнена плазма, наподобяващи пухкав килим.

Изображение на участък от слънчевата хромосфера във висока разделителна способност, показващо ярки снопове огнена плазма, наподобяващи пухкав килим.

© NSO/AURA/NSF

Направени близо до гигантската звезда, при разделителна способност от само 18 км, средният слой на слънчевата атмосфера, известен като хромосфера, изглежда почти като пухкав килим (първото изображение).

Ярки снопове огнена плазма се вливат в короната от нещо, наподобяващо пчелна пита. Всяко от тези “мехурчета”, известни като гранули, е широко около 1 600 км (второто изображение).

Също така, всяко от двете изображения показва площ, широка около 82 500 км, което е едноцифрен процент от общия диаметър на звездата. Астрономите са добавили изображение на Земята, за да можем да добием представа за мащабите.

Близък план на хромосферата на Слънцето, показващ отделни гранули. Добавеното изображение на Земята помага да добием представа за мащабите.

Близък план на хромосферата на Слънцето, показващ отделни гранули. Добавеното изображение на Земята помага да добием представа за мащабите.

© NSO/AURA/NSF

Хромосферата на Слънцето, която се намира под короната, обикновено е невидима и може да се види само по време на пълно слънчево затъмнение, когато създава червен ореол около затъмнената звезда. Но новата технология променя това.

Умопомрачителното постижение отбелязва годишнината от създаването на най-мощния слънчев телескоп Inouye и кулминацията на 25 години внимателно планиране.

Никога досега не сме се взирали толкова внимателно в светлинния източник на нашата слънчева система. Телескопът Inouye е в състояние да види детайли от хромосферата на Слънцето с големината на Манхатън.

Миналата година, когато почти завършеният телескоп показва първите си изображения, физикът Джеф Кун го нарича "най-големият скок в способността на човечеството да изучава Слънцето" от времето на Галилей.

Сега астрономът Мат Маунтин, който оперира с Inouye, казва, че сме навлезли в “нова ера на слънчевата физика“.

Новите данни, получени от тези изображения, ще помогнат на учените да предсказват и да се подготвят за слънчеви бури, които могат да изпратят цунами от гореща плазма от слънчевата корона до Земята, причинявайки продължителни глобални прекъсвания на електрозахранването и интернет.

Слънчевият телескоп Inouye е огромно научно постижение, което позволява на астрономите да надникнат в центъра на Слънчева система както никога досега. Но инструментът е построен върху вулкана Халеакала, намиращ се на хавайския остров Мауи. Той има важно културно значение за местните общности, които плащат културната цена. Част от хората казват, че той е “оскърбление от страна на белите колонизатори”, съобщава Science Alert.