Започват Празниците на Стария Пловдив

Цивилизация България

Цяла седмица празнични прояви ще диктуват настроението в Старинен Пловдив- над 60 различни прояви ще се проведат в предстоящите дни.
 Цяла седмица празнични прояви ще диктуват настроението в Старинен Пловдив. / БГНЕС
Цяла седмица празнични прояви ще диктуват настроението в Старинен Пловдив. / БГНЕС

Откриването е довечера с концерт на три професионални фолклорни ансамбъла у нас- "Плевен", "Родопа" и "Тракия" в Античния театър. Входът е свободен.

"Минало несвършено" е мотото на тазгодишното издание, а традиционният от няколко години Панаир на занаятите започва на 22 септември. Пленерът, който се провежда в неговите рамки, този път ще е по грънчарство.

Пловдив все по-осезаемо става привлекателен за туристите. В рамките на Празниците на Стария град са организирани безплатни религиозни турове до трите църкви в резервата- "Св.св. Константин и Елена", "Успение Богородично" и "Свети Димитър". В двора на църквата " Св. св. Константин и Елена", където е и Иконната експозиция, за децата всеки ден ще има образователна игра "Открий и нарисувай кътче от иконата".

Специално за празника за първи път ще бъде отворена за посетители Антовата къща. Наскоро общината си върна собствеността върху нея от държавата и сега за пръв път ще я покаже. В Данчовата къща ще може да се види изложбата "Арменските светини", а в старинната аптека "Хипократ" любопитните могат да видят непоказвани досега снимки, документи и автентични рецепти от минало време. В събота в постоянната експозиция на Златю Бояджиев ще има боди арт по пейзажите на големия художник. Сред атракциите пък е състезанието за най- добър водоносец " С менци за вода" на 22 септември следобед в градинката на Джумая джамия. Вписването на Панаира на занаятите ще добави още много работилници, игри и вкусове. /БГНЕС

Подобни материали

Пловдив: пластове от времето върху 7 тепета