Започва строителството на нов завод на STIHL в Румъния

Пулсът на времето

На 27 март 2024 г. беше направена първата копка за изграждането на завод на STIHL в Орадя, Румъния. Обектът ще бъде дом на ново съоръжение за производство на батерии и бележи важен крайъгълен камък в стратегията за растеж на немската компания. Към момента STIHL има производствени предприятия в седем държави на четири континента и с новия завод ще добави още едно ключово местоположение в Европа.

© STIHL

Производствената база в Орадя е с площ от почти 47 000 квадратни метра и се изгражда върху терен с размери 147 000 квадратни метра. Производството трябва да започне през септември 2025 г. Очаква се в завода да работят около 700 души до 2028 г.

„В момента произвеждаме акумулаторни продукти в нашите заводи в Лангкампфен, Австрия; във Вирджиния Бийч, в САЩ; както и в Китай и Германия“, каза д-р Николас Щил, председател на Консултативния съвет и Надзорния съвет на STIHL, по време на официалната първа копка. „Освен това тази година ще започнем да произвеждаме уреди, работещи с батерии, и в централата ни във Вайблинген, Германия, а от 2025 г. и в Орадя, като по този начин значително подобряваме нашата конкурентоспособност в сегмента на акумулаторните продукти.“

© STIHL

Проект с положителен ефект отвъд локалния район

Флорин Спатару, държавен съветник и близък сътрудник на румънския премиер Марчел Чолаку, изрази своята признателност за инвестицията на STIHL в Орадя и подчерта значението на проекта за икономическото развитие на цялата страна: „Решението на STIHL да изгради ново съоръжение за производство на батерии точно тук не само ще даде тласък на икономическия растеж в този регион, но и ще спомогне за укрепване на позицията ни като място за производство на световния пазар."

В своята реч кметът на Орадя Флорин Бирта посочи преди всичко положителните ефекти от навлизането на глобална компания като STIHL върху местната икономика и пазара на труда: „Решението на компанията да инвестира в Орадя е силен сигнал за привлекателността на нашия регион.“

Завод, конструиран с грижа към околната среда

При планирането и изграждането на новия завод беше отделено голямо значение на устойчивостта и опазването на околната среда. След като бъде завършено, съоръжението ще бъде сертифицирано от Германския съвет за устойчиво строителство (DGNB). Eто защо ще бъде инсталирана фотоволтаична система и ще се използва геотермална енергия за отопление и охлаждане на офис сградата, което означава, че обектът е напълно независим от изкопаеми горива. Концепцията предвижда и целенасочено използване на зелени покриви.

На първа копка на завода на STIHL за производство на акумулаторни продукти в Орадя присъстваха: (задна редица, от ляво на дясно) Mihai Jurca, градски...

На първа копка на завода на STIHL за производство на акумулаторни продукти в Орадя присъстваха: (задна редица, от ляво на дясно) Mihai Jurca, градски управител на Орадя, Florin Birta, кмет на Орадя, Noemi Straub, ръководител "Финанси, човешки ресурси и ИТ" в ANDREAS STIHL POWER TOOLS s.r.l. Румъния, Alina Silaghi, управител на ADLO, д-р Robert Feulner, управител на ANDREAS STIHL POWER TOOLS S.R.L. Румъния, Hubert Kieweg, STIHL Планиране на завода, Attila Puskás, директор на Kész, Румъния.

(Отпред, от ляво на дясно) Мартин Шварц, STIHL, директор „Производство и управление на материалите“, д-р Михаел Прохаска, STIHL, директор „Човешки ресурси и право“, Михаел Трауб, председател на Борда на директорите на STIHL, д-р Николас Щил, председател на консултативния съвет на STIHL, Флорин Спатару, близък сътрудник на румънския премиер, д-р Пир Гебауер, посланик на ФРГ в Румъния, Илие Болоян, председател на общинския съвет на окръг Бихор с административен център Орадя, Себастиан Мец, председател на AHK Румъния.

© STIHL

За STIHL

Групата STIHL разработва, произвежда и предлага на пазара моторни уреди за горското и селско стопанство, както и за поддържане на ландшафта, строителството и за собствениците на частни градински площи. Асортиментът се допълва от дигитални решения и сервизни услуги. Продуктите се продават основно от предлагащата сервизно обслужване и специализирана дилърска мрежа и от собствени онлайн магазини на STIHL, които през следващите години ще бъдат разширени в международен мащаб – с 42 собствени дружества за пласмент и маркетинг, около 120 вносителя и над 55 000 специализирани дилъра в над 160 държави.

Производството на STIHL по света се осъществява в седем държави: Германия, САЩ, Бразилия, Швейцария, Австрия, Китай и Филипините. От 1971 г. STIHL е най-продаваната марка моторни триони в света. Компанията е основана през 1926 г. и е базирана във Вайблинген, близо до Щутгарт. През 2022 г. с 20 552 души персонал в цял свят STIHL постигна оборот от 5,49 милиарда евро.