Започна противоречивият ежегоден лов на делфини в Япония

Цивилизация

Повече от десетилетие след като „The Cove“ разкрива жестокостта зад тази практика, рибарите от японския град Тайдзи продължават да ловят делфини, за да ги доставят на аквариуми и морски паркове.

Афалините (морски бозайник от семейство Делфинови), уловени в първия ден от скандалния лов на делфини в Тайдзи, се държат в залива, докато рибарите по...

Афалините (морски бозайник от семейство Делфинови), уловени в първия ден от скандалния лов на делфини в Тайдзи, се държат в залива, докато рибарите подреждат мрежи. Членовете на бреговата охрана, с каски, наблюдават.

© Фотография: Киодо Виа Ейпи

Ловът, ръководен от Асоциацията на рибарите в Исана има разрешение от японското правителство през този сезон да бъдат убити или уловени 1849 делфина измежду девет вида. Сред тях са афалини, петнисти делфини, широкомуцунести делфини и делфини на Рисо (голям сив делфин).

Ловът продължава от септември 2021 г. до март 2022 г.

Определен брой бозайници вече са уловени и продадени на морски паркове и делфинариуми, главно в Япония и Китай, а други няколко стотин са убити за месо, съобщава калифорнийската оргнизация Dolphin Project. През последните години ловците хващат с няколкостотин делфини по-малко от разрешения брой.

Активистът Рен Ябуки, съвместно с Life Investigation Agency, всеки ден е в залива Тайдзи, където документира улова и публикува снимки, цифри и друга информация в социалните медии в партньорство с проекта Dolphin. Ябуки прави това всеки сезон през последните шест години.

„Когато делфините и китовете се вкарват в залива, кръвта ми завира и сякаш започва да тече назад“, казва той. „Делфините и китовете, които не са направили нищо лошо, са внезапно и насилствено залавяни. Семействата им са разкъсани. Те са хващани пред семействата си и останалите членове на стадото, за да бъдат продавани на аквариуми или са убивани точно пред братята и сестрите си.


В Музея на китовете Тайдзи, който представя местната история на китолова, персоналът провежда панихида за китовете. Музеят често купува делфини от Тай...

В Музея на китовете Тайдзи, който представя местната история на китолова, персоналът провежда панихида за китовете. Музеят често купува делфини от Тайдзи.

© Фотография: Киодо Виа Ейпи

Ловът предизвика световно неодобрение през 2009 г., когато спечелилият Оскар документален филм „The Cove“ разкрива как рибарите от Тайдзи събират стотици делфини, принуждавайки ги да влязат в залива, където ги залавят или заколват.

Защитниците на лова твърдят, че това е културна традиция на 400 години. Критиците им отговарят, че методите на лов – моторни лодки на групи, обграждащи цели стада с цел търговия, е нещо по-различно от това, което някога е било традиционен начин за прехраната.

Доброволци към проекта Dolphin съобщават, че рибарите най-често убиват делфините, като ги заколват под носовия отвор (дупката в горната част на главата), за да прекъснат гръбначния мозък. Но понякога те не умират веднага. А безпомощни малки, които не биха могли да оцеляват сами, са пускани обратно в океана, след като майките им са убити.

Цената на делфина

Докато месото на делфините остава популярно в Тайджи, търсенето му в Япония намалява през последните години. Месото на цял делфин се продава за 500 долара, а живият може да донесе между 8 000 до 12 000 долара при продажбата му в делфинариум според Washington Post.

Между 100 и 200 делфини се улавят всяка година, за да запълват делфинариуми, казват от Dolphin. В Япония има приблизително 70 делфинариума, повече от която и да е друга страна, така че тя е най-големият пазар за живи делфини, улавяни в Тайджи, казва Тим Бърнс, координатор на Dolphin в Тайджи.

Държавен музей на китовете

През 2015 г. Японската асоциация на зоологическите градини и аквариумите (JAZA) забрани на членовете си да купуват делфини от лова в Тайдзи. Това се случва след поредица от протести и натиск от Световната асоциация на зоологическите градини и аквариумите. Но някои японски делфинариуми избират се оттеглят от JAZA, за да продължават да купуват от Тайдзи.

След като делфините се вкарват в залива, треньори от делфинариумите избират индивиди сред група заловени и посочват своя избор на рибарите. Останалите от групата се убиват.

Екипът на Бърнс казва, че очакват много от уловените делфините през този сезон, да бъдат изпратени в Държавния музей на китовете на Тайджи, както и в залива Мориура. Там правителството държи между 100 и 200 китоподобни, пише Japan Times. В музея на китовете посетителите могат да купят месо от китове и делфини от сувенирния магазин, за да похапват, докато се любуват на представленията с делфини.

Обществен протест

По различни културни и правни причини, общественият протест не е типично явление в Япония, макар че чужденците често се организират срещу кървавия лов. Но колкото и да са сдържани, гражданските прояви, свързани с лова в Тайджи зачестяват. Тази година няколко десетки японски защитници на животни протестират в Тайджи през първия ден на лова, съобщава Japan Forward. Тогава те носят плакати с послания като „Нека делфините плуват свободно“ и „Обичайте всички животни“.

„Тъй като ловът на делфини и търговията с делфини в Тайджи се ръководи от японски ловци, японският народ трябва да поеме водещата роля“, казва Ябуки. „При документирането на целия процес на лов и разкриването на реалността на тази експлоатация на делфини и как тя е свързана с аквариуми и морски паркове, хората могат да не подкрепят повече тези затворнически съоръжения за делфини, като изберат да не ги посещават.“