Започна фестивалът ВОДА

България

Започна третото издание на Фестивала за съвременни изкуства "ВОДА", който ще се проведе от 30 август до 1 септември 2019 в Бургас.

Фестивалът се случва в специфично градско пространство - плувният басейн на Младежки Културен Център и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др. 

Специфичната атмосфера, акустика, осветление, правят включването във Фестивала наистина уникално преживяване, което се помни дълго през идващите есенни месеци. ВОДА е насочена главно към бургаската публика и се случва именно заради и благодарение на нея. Това е уникален формат, който всички замесени се надяваме да продължи да се случва в нашия град. Защото това е начинът да се докоснем до известни международни и български артисти, а от друга страна да съпреживеем различни форми на изкуството и да преценим за себе си какво ни харесва, провокира и вдъхновява.

Въпреки трудностите с организацията тази година, международните участници са на много високо ниво и наистина са артисти с многобройни участия в целия свят. Един от забележителните артисти тази година е Abel Korinsky /Германия/, който се занимава със архитектурна звукова инсталация и съвременен танц. Към многобройните му международни участия в Австралия, Ирак, Кюрдистан и т.н. ще се включи и Бургас. Той ще представи интерактивен спектакъл “RADIANT”, в който ще вземат участие младите танцьори на танцова компания “Дюн”.

Не може да не отбележим известните български артисти – Венелин Шурелов и Антони Райжеков, които също ще представят свои инсталации в пространството на „ВОДА“. Но фестивалът не би бил това което е, ако ги нямаше младите артисти, които сега оформят облика си, но в търсенето намират понякога най-верният път към публиката.

 „Не пропускайте нищо от фестивала ВОДА – съветва Петя Стойкова, артистичният директор на феста, но особено спектакъла Мандала на унгарските колеги, в който активно участва публиката. Не случайно той ще бъде представен в два от дните на „ВОДА“. Включете се и във Фестивалния лабиринт, където всеки сам може да избере своя път из пространствата на басейна и да се открие различни произведения на изкуството, но и себе си.“

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти.

ОСНОВНАТА ПРОГРАМА представя разнообразни спектакли, ситуирани в главното пространство на басейна, който е с размери 25 х 12.5 метра.  В рамките на фестивала се провежда и танцов семинар с участващите артисти. Всяка година повече от 50 млади танцьори на възраст от 12 до 20 години участват в семинарите. "ВОДА" стартира през 2017 г. и предизвика голям интерес сред широката публика от различни възрасти. Около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в двете издания на фестивала до сега.  КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧУЕТЕ И УСЕТИТЕ ВЪВ "ВОДА "2019?

"Dive" и "Pretense II" - две оригинални движенчески творби на Танцова трупа "Braveman" и "BK" Dance Project, или инaче казано - съвременен танц от Корея.

Актьорът и пърформър Yannick Stasiak /Франция/ ще представи своя авторски спектакъл "Fragile", както и водна инсталация, интерпретираща структурата на водата и ситуирана в малките пространства около басейна.

Българското участие във фестивала е авторският спектакъл "Itinerary" на младата хореографка  Стефания Ханджийска /България/, драматично-танцовото представление "Студ" на Театър АТОМ /България/ и Интерактивната VR - 360 градусова прожекция на танцовия спектакъл "6:16 PM" на хореографът Росен Михайлов /България/.

В инсталационната част на фестивала ще се включат още визуални и пърформанс артисти от България и чужбина: Мариана Сърбова, Нено Белчев, Венелин Шурелов, Гергана Лазарова, Яна Василева, Пепа Паришева, Yannick Stasiak /Франция/ и Abel Korinsky/Германия/ и други.

УЪРКШОП СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ, ПЪРФОРМАНС И АРХИТЕКТУРЕН ЗВУК
В рамките на фестивала ще се проведе и Уъркшоп сесия за Съвременен танц и Пърформанс в градска среда. Уъркшоповете ще бъдат отворени за участие на млади професионалисти в областта на танца и изпълнителските изкуства от цялата страна.

Водещи:
Съвременен танц - Стефани Ханджийска /България/

Съвременен танц и Креативна практика- Jaewoo Jung  и Bo Kyung Lee  /Южна Корея/

Пространствени интеракции - интердисциплинарен уъркшоп в градска среда - David Somlo /Унгария/

Фестивалът "ВОДА" се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация "Биоразнообразие – клон Странджа с подкрепата на Община Бургас - Програма за съфинасиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР-Бургас и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "За да има ВОДА". https://www.facebook.com/waterfestburgas