Замразени активи

Цивилизация

Изобилието от нефт повишава жизнения стандарт в Сибир.
© от Пол Старобин; снимки: Герд Лудвинг

Галерия | Замразени активи

Вижте 15 снимки

Големите нефтени находища в Западен Сибир лежат под земи, които един марксистки революционер, заточен в ГУЛАГ, някога определил като пустош. Но за човек, който я посещава по свое желание, страната на нефта изглежда очарователно дива и девствена. В този район преобладават тайгата - гъста гора от тънки брези, кедри и борове - и блатата, които през по-голямата част от годината са замръзнали и тук-там изпускат мехурчета метан. Няма планини и почти никакви възвишения, но езерата, реките и потоците са в изобилие.

Сериозните сондажи за нефт тук започнали в средата на 60-те години на XX в. Оказало се, че в Западен Сибир има повече черно злато, отколкото някой някога е сънувал: през последните 40 години от там са изпомпани над 70 милиарда барела. В началото целият Сибир бил неразработена област - казва Александър Филипенко, губернаторът на Ханти-Мансийск. На 58 е, но изглежда по-възрастен, с рошава сива коса, воднисти очи и явни следи от измръзване по носа. Филипенко пристигнал в Ханти-Мансийск в началото на 70-те със задачата да построи мост над река Об, по която в края на XIX в. пътували мизерни шлепове, превозващи затворници до местата на заточението им. Изнурителната работа по строежа продължила четири години при ужасни условия. Въпреки трудностите губернаторът си припомня онова време така, както старец си спомня за своята първа любов към красива млада жена.

Филипенко се вълнува не по-малко и от последния си проект - обновяването на регионалната столица Ханти-Мансийск, в която живеят 60 000 души. Независимо от партийната му принадлежност неговите възгледи нямат нищо общо със съветската идеология. Един от основните архитектурни символи на града е голям търговски център с огромен зелен купол с формата на чум - традиционна шатра, използвана от коренните жители на областта: ханти, манси и други, които пасат северни елени и се занимават с лов и риболов. Подобна символика би била немислима в съветско време, когато държавата отхвърляше идеята за културна идентичност.

Когато започнало разработването на сибирските нефтени полета, местните хора били насилствено въдворени в селата и откъснати от техните ловни и риболовни райони. След разпадането на СССР номадите получили правото да скитат из нефтените полета. Въпреки промяната в статута съдбата им не се подобрила особено. Те са малко на брой, общо към 30 000; езиците им са на път да изчезнат; при това са сериозно засегнати от напастите на днешна Русия - СПИН, алкохолизъм и туберкулоза.

В селска Русия тече и процес на обезлюдяване: младите хора бягат в Москва и други големи градове. За да пресече тези тенденции, Филипенко е започнал осъществяването на амбициозни планове с цел да превърне Ханти-Мансийск в място, където младите биха предпочели да останат. И усилията му, хвали се той, се увенчават с успех. Губернаторът отбелязва, че Ханти-Мансийск е третата област с най-висока раждаемост в Русия и за разлика от положението в страната като цяло, чието население намалява, жителите на Ханти-Мансийск са се увеличили с 18% от 1989 г. насам - комбинирано следствие от ражданията и имиграцията.

Юни 2008

Вижте повече

Юни 2008