Залцбург – вълшебният град на Моцарт

Пътеписи Цивилизация

Чували ли сте твърдението, че най-хубавите пътувания са непланираните? Наскоро имах възможност да се убедя в това!
Пътепис от Илка Стоева
Пътепис от Илка Стоева

Точно в края на 2018-та година посетих няколко европейски града, включително и Залцбург. Какво по-хубаво място за предколедна ваканция от град, който организира един от най-добрите коледни панаири с няколковековна традиция!

Трябва да призная, че преди да посетя града на Моцарт, знаех за него, че е вторият по големина град в Австрия и че е... ами, градът на Моцарт. Оказа се, че съм била наполовина права, понеже Залцбург е четвъртият по големина град в страната след Виена, Грац и Инсбрук. Разбира се, няма значение колко информация знае човек за дадено място предварително – важни са усещането и емоцията, които то ще донесе на пътешественика!

Първото впечатление, което остави у мен градът, е за изключително спокойно и тихо място. Когато пристигнахме около 18:00 ч, почти нямаше хора по улиците, а повечето ресторанти бяха полупразни. Къде са всички ли? Явно вкъщи на топло, предвид че температурата беше около нулата.

Със съпругът ми и дъщеря ни прекарахме три дни в Залцбург и успяхме да разгледаме повечето основни забележителности на града. Ако не пътувате с дете на една година и сте по-експедитивни, един ден ще ви е достатъчен да обиколите и разгледате идеалния център, който представлява старата част на града, както и основните музеи на Залцбург.

На следващия ден започнахме обиколката на града с двете къщи музеи, посветени на Моцарт. В едната е роден и живял със семейството си до 7-годишна възраст - Mozarts Geburtshaus, а в другата – Mozarts Wohnhaus – до преместването си в Виена.

На 27 януари се навършват 263 години от рождението на великия композитор, известен по цял свят. Без значение дали наближава годишнина или не, Моцарт е навсякъде в Залцбург и постоянно напомня за себе си, дори на Коледния панаир. Всепризнат гений на музиката, той наднича под формата на всякакви сувенири, бонбони и дори гумени патета. Макар индустрията малко да е изместила фокуса от творчеството му, заслужава си човек да се запознае с живота и най-вече с музиката на Волфганг Амадеус.

 

Къщите музеи на Моцарт дават добра представа за корените му, но и за епохата. Изненадахме се да открием, че през цялото време семейство Моцарт е живяло под наем, а не е притежавало имотите, които разглеждаме.

Ако нямате време да посетите и двата музея, то по-добре да видите само този в старата част на града, където Моцарт е роден. Сградата е стара и има стръмни стълби за катерене между етажите. На нас ни се наложи да се разделим и изчакваме, тъй като малката ни дъщеря сладко сладко спеше в количката си и не можехме да рискуваме да я събудим. На излизане можете да си починете в кафене „Моцарт“, разположено в същата сграда до изхода на музея.

Родната къща на Моцарт се намира на емблематичната за Залцбург улица Getreidegasse, известна с класическите надписи на професии и занаяти до магазините. По време на престоя си няколко пъти минахме по нея и разглеждахме чаровните и кокетни бутици и магазинчета.

Всъщност разходката в централната част на Залцбург сама по себе си е забележителност. Не бързахме да се отправим към следващата планирана точка, а се полутахме по другите пешеходните улички, които подсещаха, че скоро идва Коледа. Макар да беше зима, слънцето ни направи услуга и често се показваше по време на престоя ни в този кокетен австрийски град.

Отправихме се към една от емблемите на Залцбург – крепостта Хоензалцбург. Разходката от родната къща на Моцарт до крепостта минава през центъра и е най-бързият и удобен начин да се стигне. По пътя видяхме още любопитни места като най-тясната къща в града и прекрасната борокова катедрала на Залцбург.

Легендата гласи, че млад влюбен мъж искал ръката на своята любима, но баща ѝ му поставил условие първо да има къща. С малкото средства, с който разполагал, мъжът успял да построи най-тясната къща в града, за да отговаря на изискванията на бащата и така заслужил ръката на своята любима.

Залцбургската катедрала е впечатляваща постройка от XVII век, като на нейното място е имало няколко храма. Първият от тях бил построен през 744 година. Именно тук е кръстен новороденият Волфганг Амадеус ден след като се появил на бял свят. Обиколихме катедралата и видяхме всичките ѝ пет на брой органа, с които също е известна. Междувременно успяхме и да се сгреем вътре, защото все пак беше зима и имахме нужда. След това дойде време за крепостта Хоензалцбург.

Можете да се изкатерите по стръмните каменни улици нагоре към Хоензалцбург, но най-лесният начин да стигнете е като вземете фуникулара в подножието на крепостта, който се намира и в непосредствена близост до Залцбургската катедрала. Това прекрасно съоръжение, което ни спести много усилия, е построено още през 1892 година за улеснение на всеки, който иска да види Хоензалцбург.

От крепостта и двореца се открива страхотна панорамна гледка над целия град. Първият дворец тук е построен през 1077 година и през следващите няколко века дворцовият комплекс и крепостта добиват днешния си вид. Днес са неразделна част от пейзажа на Залцбург.

Разгледахме музеите, които се помещават вътре и дават представа за живота на архиепископите и принцовете, живели тук, а най-приятно ни изненада Музеят на марионетките, който много се хареса на дъщеря ни.

След обиколката в двореца решихме да се отправим към Коледния панаир.

Горещо препоръчвам Залцбург като дестинация за пътуване около Коледа! Целият град е украсен и блести в светлини, витрините на магазините са тематично подредени и още по-привлекателни, а Коледният панаир и неговата атмосфера са черешката на тортата.

Множество зелени щандове с най-различни стоки и лакомства очакват посетители от последната седмица на ноември до края на Коледа всяка година.

Не съм очаквала, че един Коледен панаир може да е толкова забавен! Всеки ден от престоя си се връщахме на панаира, за да прекараме там няколко часа.

Разглеждахме различни щандове, пихме греяно вино, слушахме музика или участвахме в томболи и танци. Единствено се въздържахме от ледената пързалка, защото не сме много добри в карането на кънки на лед и се бояхме от контузия по средата на зимното ни пътуване.

През последния ден от престоя си успяхме да разгледахме Музея за съвременно изкуство, който помещаваше впечатляваща изложба на Оскар Кокошка, а също и двореца Мирабел и красивата градина пред него. Останаха ни още много забележителности, на няма да пропуснем при следващо посещение, но сме доволни колко неща успяхме да видим на път с дъщеря ни!

И накрая малко домашна подготовка, на която да обърнете внимание преди да се отправите към вълшебния град на Моцарт...

 

Филми, които да гледате, преди да посетите Залцбург

Амадеус/Amadeus (1984) – Макар да ни делят повече от три десетилетия от излизането на филма на Милош Форман, той е задължителен за всеки киноман и трите му часа изобщо не се усещат, тъй като историята е наистина увлекателна. Ще видите Моцарт както не сте си го представяли досега и ще се пренесете в епохата му, благодарение на добре изпипаните детайли и костюми. Действието на филма се развива във Виена, но продукцията идеално ще ви подгрее, преди да посетите родния град на композитора.

Звукът на музиката/The Sound of Music (1965) – ако сте почитатели на мюзикъли, вероятно вече сте го гледали. Класика в жанра, „Звукът на музиката“ ще ви пренесе в идиличните планини и хълмове около Залцбург. На много места ще видите сувенири със „Звукът на музиката“ и оферти за туристически обиколки на местата от филма. Ако не сте го гледали, ще имате усещането, че пропускате нещо. Ако все пак не успеете да го гледате предварително, то поне вижте няколко видеа с песни от филма, за да имате представа за какво става дума.

На добър час!

Повече за Илка и нейните приключения можете да прочете в блога ѝ: https://ilkarocks.com/