Загина Атанас Скатов

България

Днес ни застигна тъжната новина, че след трагичен инцидент в подножието на К2, планината е решила да запази Атанас Скатов завинаги при себе си.

Както казваше самият той: „Планината решава кой да изкачи върха и кой да се завърне“.

Атанас Скатове не катереше върхове самоцелно, за някакъв рекорд, а го правеше с достойна кауза – опазването на околната среда. В едно от интервютата си Скатов споделя: „В българския език за един връх казваме, че се покорява. Това не е много правилно. Ние върха го изкачваме. Планината решава дали да ни допусне или не. Но на мен не ми прави впечатление, всеки може да си го нарича както иска, а и никой не го прави с лошо намерение“.

Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест

Вижте повече

Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест

Днес 22.05 около 06.00 местно време алпинистът-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на връх Еверест по южния му ръб.

 Заедно сме по-силни. Търпение, търпение и само търпение!

Това написа българският алпинист Атанас Скатов като послание към последователите си в социалните мрежи в началото на епидемията от коронавирус, за да им вдъхне сили и надежда за предстоящото изпитание. А то наистина се оказа тежко.

Галерия | Непалски катерачи изкачиха К2 през зимата – историческо...

Вижте 5 снимки

Той казва още:

„Оставането на едно място и чакането действа изнервящо и някои хора дори губят контрол. Когато съм на експедиция, често ми се е случвало да чакам на базов лагер подходящо време, за да изкача върха. Случвало ми се е да чакам седмица, две седмици, три седмици, а на една експедиция чаках почти един месец, за да тръгна към върха...

Моля никой да не се предава и да не губи търпение. Бил съм свидетел на това как алпинисти падат духом и си тръгват преждевременно от експедицията. Тези хора не изкачват върха. Смело напред и нагоре!“

Българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на Пайджуна в Хималаите. Тялото му се транспортира с хеликоптер на пакистанската армия към най-близкия град в Северен Пакистан – Скарду.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор н