Загадките на маите

Списания Специални издания Цивилизация

Изданието отразява 2000 години история и проследява възхода и падението на този древен народ от ранния земеделски период до следкласическия разцвет на градове като Чичен Ица. „Загадките на маите" ще бъде на пазара на 14 ноември.

Първата статия за маите в National Geographic се появява в броя от март 1913 г. и разказва за разкопките на загадъчни храмове в джунглите на Гватемала.

Тази изгубена цивилизация продължава да очарова хората, а последните десетилетия донесоха нови прозрения относно нейната култура.

Маите създали сложен и изключително точен календар - т.нар. „Дълго броене", което започва с 3114 г. пр. Хр. и според някои тълкувания ще завърши през 2012 г. Те обаче не били миролюбиви астрономи, за каквито ги смятали първите изследователи.

Според Ан Уилямс, която е старши автор на NG и участва в работата по новото специално издание „Загадките на маите", тяхната „великолепна класическа цивилизация рухнала сред насилие и разрушения."

Изданието отразява 2000 години история и проследява възхода и падението на този древен народ от ранния земеделски период до следкласическия разцвет на градове като Чичен Ица.