Загадъчният Нюгрейндж

Цивилизация Наука

Нюгрейндж е най-сложната от няколкото коридорни гробници, открити в плодородните земи край река Бойн, и една от най-важните мегалитни структури в Европа.
Нюгрейндж е най-сложната от няколкото коридорни гробници, открити в плодородните земи край река Бойн.
Снимка: iStock
Нюгрейндж е най-сложната от няколкото коридорни гробници, открити в плодородните земи край река Бойн. Снимка: iStock

Галерия | Загадъчният Нюгрейндж

Вижте 4 снимки

Нюгрейндж е най-известната ирландска коридорна гробница, датираща от 3200 г. пр.Хр., което я прави по-стара от Стоунхендж, египетските пирамиди и микенската култура в Древна Гърция. Представлява голяма кръгова могила с вътрешен каменен коридор и помещения, в които са намерени изгорени човешки кости и погребални предмети. Нюгрейндж е най-сложната от няколкото коридорни гробници, открити в плодородните земи край река Бойн и една от най-важните мегалитни структури в Европа.

Храмът покрива малко над 4 дка и е с диаметър 90 м и височина 12 м.  Изграден е от няколко реда застъпващи се блокове, а не от един-единствен блок. Любопитно е, че част от строителния материал е бил докаран от десетки километри разстояние. Няма единно мнение по въпроса за какво е било използвано мястото, но се предполага, че е имало астрономическо и религиозно предназначение.

В продължение на няколко минути всеки ден около зимното слънцестоене слънчевите лъчи огряват отвор над входа на храма и изпълват тунела, който води до централната камера. Фактът, че слънцето прониква през отвора в определен момент всяка година,  говори за основаваща се на астрономията религия и за строители на гробници, които са били готови да посветят години на внимателни наблюдения. Те оставили малко свидетелства за живота си и функцията на храма, но можем да разберем много от размерите му, отвора на входа и изкуството, изсечено по камъните.

Гробницата е открита през XVII век, но най-щателни проучвания прави археологът Майкъл О’Кели през 70-те години на ХХ век. Днес Нюгрейндж е най-популярният археологически паметник в Ирландия – всяка година мястото се посещава от около 200 000 посетители. Желаещите да бъдат тук точно по време на зимното слънцестоене са толкова много, че от 2000 г. е въведен лотариен принцип при продажбата на билети.

Целият комплекс Бру-на-Бойн, към който принадлежи Нюгрейндж, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

Някои учени сравняват коридорните ирландски могили с тракийските могили. Те откриват сходен начин на строеж и установяват точна астрономическа ориентация и при двата вида. И в двата случая се констатират технически възможности за пренасяне на тежки каменни блокове от далеч, както и едновременно използване на структурите за храм и погребални камери.