Задава се супер дълга "Кървава Луна". Ето как и кога да наблюдавате явлението

Природа • •

Наблюдателите на небето в Америка и части от Европа и Африка ще имат места на първия ред за нощен спектакъл на 15 и 16 май: дълго пълно лунно затъмнение.

Суперлуна изгрява зад хълма Гластънбъри на 27 септември 2015 г. в Гластънбъри, Англия, малко преди Луната да бъде напълно затъмнена.

Суперлуна изгрява зад хълма Гластънбъри на 27 септември 2015 г. в Гластънбъри, Англия, малко преди Луната да бъде напълно затъмнена.

© GETTY IMAGES

Земята ще затъмни напълно лунната повърхност със своята сянка, окъпвайки я в нюанси на наситено червено. Това явление е причината пълните лунни затъмнения да са наричани кървави луни, а лунното затъмнението през май 2022 г. ще бъде едно от най-дългите за десетилетието.

Луната ще бъде близо до своя перигей (най-близката си точка до Земята), което я прави да изглежда малко по-голяма в небето - феномен, известен като суперлуна.

В Северното полукълбо майското пълнолуние е известно и като Цветна Луна, в знак на почит към пролетното цъфтене на цветята. Така че затъмнението на 15 май може да се нарече Супер цветна кървава Луна.

Луната навлиза и излиза от сянката на Земята по време на пълно лунно затъмнение на 20 февруари 2008 г. Тази композиция от снимки, направени от Титусви...

Луната навлиза и излиза от сянката на Земята по време на пълно лунно затъмнение на 20 февруари 2008 г. Тази композиция от снимки, направени от Титусвил, Флорида, показва различни фази на затъмнението.

© GETTY IMAGES

Най-същественото обаче е, че сянката на Земята ще окъпе Луната в наситено червено, една от най-привличащите окото гледки на нощното небе, за около час и половина.

Какво се случва по време на лунно затъмнение

Лунно затъмнение се случва, когато Земята застане между Слънцето и Луната и затъмни със сянката си своя естествен спътник. Пълно лунно затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят така, че сянката на нашата планета да покрие напълно Луната. Това не се случва всеки път, когато Луната прави месечната си обиколка около нас, защото орбитата ѝ е наклонена. Но приблизително три пъти годишно тя преминава през поне част от земната сянка.


Видео: Наричано "Кървава Луна", някои древни култури възприемат пълното лунно затъмнение като зловещо събитие. Днес този небесен феномен предизвиква вълнение и удивление. За разлика от слънчевото затъмнение, пълното лунно затъмнение обикновено може да се наблюдава от цялата нощна половина на Земята. Научете какво причинява лунно затъмнение и как то придобива пурпурния си цвят.

Всички лунни затъмнения се случват само по време на пълнолуние, като около 29 % от тях са пълни.

А червеното оцветяване на напълно затъмнения лунен диск се получава, защото слънчевата светлина, достигаща Луната, се филтрира през земната атмосфера, разпръсквайки синята светлина и пропускайки червената да премине. Това е и причината, поради която виждаме нашето жълто слънце да става червено по време на залези.

Как да наблюдавате кървавочервената Луна

За разлика от слънчевото затъмнение, което изисква специално оборудване за безопасно наблюдение, лунното затъмнение може да бъде наблюдавано с невъоръжено око. Един бинокъл би ви позволил да видите впечатляващо количество детайли на Луната, но можете да гледате нейното затъмнение и без никаква екипировка, стига местоположението ви да го позволява.

Преди да стане кървавочервена, Луната ще потъмнее, като цветът може да варира значително спрямо други пълни лунни затъмнения в зависимост от частиците в атмосферата на нашата планета. Например, облаците пепел, изхвърлени в стратосферата от скорошно вулканично изригване в Тонга в южната част на Тихия океан, могат да засилят червения оттенък на лунния диск повече от обикновено.

Небесно шоу ще бъде видимо от голяма част от земното кълбо в нощта на 15 май и рано сутринта на 16 май. Наблюдателите от по-голямата част от Америка, Европа и Африка ще могат да уловят в различна степен лунния спектакъл.

Можете да проверите часа и видимостта от вашето местоположение, като посетите уеб страницата на лунното затъмнение Timeanddate.com. Например, в София то ще започне на 16 май, понеделник, в 04:32 часа и ще достигне максимума си около 05:52 EEST (Източноевропейско лятно часово време).

Но не е нужно местоположението или облаците да попречат на желанието ви да наблюдавате лунното представление, защото НАСА (Official Stream of NASA TV) и Timeandate ще предават на живо.Oтразяване на на пълното лунно затъмнение на 15–16 май 2022 г. на ЖИВО от timeandate.com. Започва в 02:00 UTC.