Зад кадър: Да попаднеш в ада

Цивилизация • •

Било като сцена от Дантевия „Ад“.

Роденият в Германия Карстен Петер се е специализирал в заснемане на екстремна среда и снима вулканични изригвания от 30 години. Той редовно си сътрудн...

Роденият в Германия Карстен Петер се е специализирал в заснемане на екстремна среда и снима вулканични изригвания от 30 години. Той редовно си сътрудничи с National Geographic.

© Фотограф: Карстен Петер

Интензивно вулканично изригване, изхвърлящо маси от лава и облаци от пепел разтресло канарския остров Ла Палма от септември до декември 2021 г. От всички огнени кадри, които заснел, фотографът Карстен Петер казва, че този горе показва най-адекватно чистата мощ на изригването, „разхвърлящо и размятащо бомби от лава на всички страни“.

Петер прекарал 46 дни, заснемайки гръмотевичното пробуждане на вулкана Кумбре Виеха. В този адски валсоблаците от пепел се оказали най-предизвикателната пречка – както за човека, така и за оборудването. Изгарящи парчета лава полепвали по косата му и прогаряли дрехите му. Носел маска, за да защити белите си дробове и щателно се погрижил да опази очите си. Острите, бодливи зрънца вулканична пепел влизали и в обективите на камерата му.

Въпреки че е свикнал да работи на екстремен терен, особено при вулканични изригвания, това го изненадало със своите постоянно променящи се форми. Един ден вулканът изхвърлял тънки огнени факли, високи стотици метри,които Петер описва като „наистина енергични и сякаш постоянно пулсиращи“. На другия ден изхвърлял малки вулканични фрагменти, известни като лапили, които образували „плашещ облак от пепел, който обгърна всичко в мрак – казва той. – Сякаш беше настъпил последният ми ден“.

Очаквайте тази история в ноемврийския брой на списание "National Geographic България".

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Вижте повече

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Близо седмица малкият остров Ла Палма в Атлантическия океан се бори с последствията от природната стихия. Разрушенията са значителни, а евакуацията на хора и имущество продължава....