Забраниха на незрящ катерач да изкачи Еверест - той не се примирява

Природа Цивилизация

Вторият незрящ катерач не иска да е последният изкачил Еверест.
Незрящият Анди Холцер на слизане от Еверест.
Снимка: Клеменс Бихлер
Незрящият Анди Холцер на слизане от Еверест. Снимка: Клеменс Бихлер

Галерия | Забраниха на незрящ катерач да изкачи Еверест -...

Вижте 4 снимки

Скорошното решение на непалското правителство да забрани на соло катерачи, незрящи и такива с отстранени крайници да изкачват Еверест – което според длъжностни лица би намалило смъртните случаи в планината – бе сериозно разкритикувано от алпинистката общност, според която разпоредбата не е основателна.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

Новата наредба влезе в сила в края на декември 2017 г., след като редица соло катерачи и такива с увреждания обявиха, че ще качват върха през 2018 г. Хари Буда Магар, загубил краката си по време на военна мисия,  планирал да стане първият човек с ампутирани крайници, изкачил Еверест. Той изрази мнението, че забраната е дискриминационна.

Новината за забраната подразни и австрийския катерач Анди Холцер, който стана вторият незрящ успешно изкачил Еверест и първият минал по маршрута Норт Кол на 21 май 2017 г. Сляп по рождение, Холцер е изкачил седемте най-високи върхове на седемте континента и планира отново да изкачи Еверест през 2019 г.

Галерия | Алпинисти опаковат мъртъвци на Еверест

Вижте 2 снимки

Ето какво сподели Анди в интервю за National Geographic относно новата разпоредба:

„Статистически погледнато много малко катерачи с увреждания са загинали на Еверест. От 15-те покорили върха само двама са незрящи. Не мога да приема тези мерки за окончателни, тъй като имам разрешително, което изтича през 2019 г. Не смятам, че непалското правителство е наистина загрижено за безопасността на западните катерачи. Мисля, че в случая със соло алпинистите правителството ще спечели по-малко пари. Те имат малки раници и нямат нужда от шерпи. Ако наистина бяха загрижени щяха да анализират нещастните случаи през последните 25 години и щяха да видят, че не става въпрос за соло катерачи или такива с увреждания. Повечето инциденти стават заради големите агенции, които водят много хора без дори да ги питат дали са виждали котки за катерене. Записват всички.“

Галерия | Покоряването на Еверест през годините

Вижте 8 снимки

„Надявам се наредбата да бъде отменена. Имам приятели с по една ръка или друг недъг и истинското ми желание е да ги кача на Еверест, за да разберат какво е усещането.“