Забраната на еднократни пластмаси променя Индия

Цивилизация Околна среда

ОТ YASASWINI SAMPATHKUMAR, National Geographic
СНИМКИ: RANDY OLSON, NAT GEO IMAGE COLLECTION
ОТ YASASWINI SAMPATHKUMAR, National Geographic СНИМКИ: RANDY OLSON, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Галерия | Забраната на еднократни пластмаси променя Индия

Вижте 10 снимки

Амудха, която се представя само с първото си име, продава цветя в Ченай (един от най-големите градове в Индия), за да се прехранва. Тя е инвестирала 15% от печалбата си за найлонови торбички, в които е слагала цветята, които продава. Тя реши да си спести този разход и да увива цветята в широки листа, откъснати от дървото на тротоара.

Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

Вижте повече

Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

Кашалот, намерен мъртъв край източните брегове на Индонезия, е погълнал голямо количество пластмасов боклук: 115 пластмасови чаши, 25 найлонови торбички, няколко пластмасови бутилки, две джапанки и...

Това води до малка неочаквана печалба, тъй като до момента Амудха е давала по 60 рупии (0.84 USD) на ден за торбички. В началото на годината щата Тамил Наду в най-южната част на Индия забрани 14 вида пластмаси, включително и прозрачните торбички, които Амудха преди е купувала.

Забраната в Тамил Наду, където живеят близо 68 милиона души, е част от амбициозна национална кампания за изчистване на втората най-населена в света държава от пластмасови отпадъци. Министър-председателят Нарендра Моди обяви намерението си да премахне пластмасата за еднократна употреба до 2022 г.

В началото на тази година местните власти в повече от половината от 29-те щата в Индия и 7-те съюзни територии изготвиха закон, който е насочен към пластмасата за еднократна употреба. Забраните за тънките найлонови пазарски торбички са най-често застъпени в закона. Държавните служители също така работят за намаляване на производството на пластмаси чрез затваряне на фабрики и предотвратяване на вноса на пластмасови изделия.

Кратка история на пластмасовите сламки

Вижте повече

Кратка история на пластмасовите сламки

Пластмасовите сламки се появяват неотдавна, но хората от векове са използвали кухи, цилиндрични пръчици, за да пият през тях.

Индия е със сравнително ниско потребление на пластмаса на глава от населението (11 килограма годишно, в сравнение с 109 килограма в Съединените щати), но с население от 1.35 милиарда души това означава повече от 550 000 тона пластмасови отпадъци, които попадат в океана всяка година.

Реките Ганг и Брахмапутра, които преминават хиляди километри от изворите им в Хималаите до вливането им в Бенгалския залив, „прекарват“ огромни количества пластмаса. Само Ганг, която осигурява питейна вода за повече от 400 милиона души, транспортира приблизително 110 000 тона всяка година. Тя се нарежда на второ място след река Яндзъ в Китай в Топ 20 на реките, които вливат най-много пластмасови отпадъци в моретата.

Костенурки умират след консумация на пластмаса

Вижте повече

Костенурки умират след консумация на пластмаса

Проучване показва какво се случва с костенурките, когато ядат пластмаса

Въпреки относително малкото потребление на пластмаси в Индия почти 40% от пластмасовите отпадъци в страната нито се събират, нито се рециклират. Те замърсяват водата и почвата, включително земеделските земи, и се консумират от бездомни животни, дори слонове и свещените крави на страната.

Подобно на Амудха, която използва листа, за да завие ароматните си цветя в Ченай, много индийци правят малки промени в начина си на живот. Те изглеждат убедени, че забраните ще окажат положително въздействие върху живота им.