За махмурлука няма лечение, казва науката - поне засега

Наука

Ново обширно изследване показва, че повечето прилагани самолечения на махмурлук нямат научна обосновка зад себе си.

Млад мъж, страдащ от силно главоболие, държи чаша с вода.

Млад мъж, страдащ от силно главоболие, държи чаша с вода.

© Източник: iStock

Чрез преглед на 21 проучвания, проведени с общо 386 участници, изследователите откриват, че научните доказателства за ефективността на всяко от приложените лечения на махмурлук "в най-добрия случай са съмнителни".

„Нашето проучване установи, че доказателствата за ефекта на тези лекове за махмурлук са минимални“, казва епидемиологът Емерт Робъртс отКралския колеж в Лондон (King's College London), Великобритания.

"Засега най-сигурният начин за предотвратяване на симптомите на махмурлук, е да се въздържате от консумация на алкохол или да пиете умерено."

Всички 21 изследвания се фокусират върху различни “лекарства” за махмурлук, като екстракт от карамфил, червен женшен, сок от корейска круша и др.

Докато симптомите на махмурлука се подобряват при някои от участниците, методите за събиране и оценка на данните, не са достатъчно надеждни, тъй като се извършват от самите участници.

Нито едно от предполагаемите лекарства не е тествано в повече от едно проучване и нито един от докладваните резултати не е възпроизведен независимо и в контролирана научна среда.

Също така, изследователите забелязват значителни разлики в изследванията по отношение на количеството консумиран алкохол, както и вариации в допринасящите фактори - например, количеството храна, изядена преди и по време на приема на алкохол.

Подобренията в начините на провеждане на изследванията и събирането на данните могат да разкрият кои популярни лекове за махмурлук, са ефективни в действителност.

„Средствата, за които се твърди, че са ефективни срещу симптомите на махмурлука, са многобройни. Много от тях дори се продават като „лекарства за махмурлук“, пишат изследователите в доклада си. "Въпреки това, липсва актуално научно обосновано становище."

Докато екстрактът от карамфил и пиритинолът показват най-обещаващи резултати, въз основа анализа на тези 21 проучвания, все още липсват достатъчно силни доказателства за тяхната ефективност върху симптоматиката на махмурлука.

„Симптомите на махмурлука могат да причинят значителен стрес и да повлияят на работоспособността и академичното представяне на хората“, казва Робъртс.

Имайки предвид привързаността на нашия вид към алкохола, вероятно не е изненадващо, че има толкова голям интерес към намирането на лекарства за махмурлук с бърз оздравителен ефект върху множеството неприятни усещания след препиване.

Въпреки това, важно е да се има предвид вредата отвъд тежките сутрини и нарушени когнитивни процеси, която прекомерното пиене причинява. И може би е най-добре да няма лечение на махмурлука, за да продължава да действа като предупреждение за щетите, които алкохолът причинява на здравето ни, пише Science Alert.