Защо някои животни се преструват на мъртви?

Природа • •

Змии, безгръбначни, птици и други животни се преструват на мъртви по няколко причини.

Сива водна змия се преструва на мъртва в поток на о-в Крит, Гърция

Сива водна змия се преструва на мъртва в поток на о-в Крит, Гърция

© Снимка: Blickwinkel, Alamy

От всички стратегии, които животните са разработили, за да избягват хищници, имитирането на смърт е вероятно една от най-креативните – и най-рискованата.

Известно в науката като танатоза, или тонична неподвижност, имитирането на смърт се среща често в животинското царство. Вероятно най-известното преструващо се на мъртво животно е вирджинския опосум, който отваря уста, изплезва език, изпразва червата си и отделя ужасно миришещи течности, за да убеди хищника, че е с „изтекъл срок на годност“.

Морските свинчета и много видове зайци се преструват на умрели, както и редица видове змии, например тексаската индийска змия. От летящите видове може да споменем японски пъдпъдъци, домашни кокошки и диви патици. Някои акули дори се обръщат с корема нагоре. Ако ги върнете по гръб и се опитате да ги задържите, те ще имитират затруднено дишане и треперения.

Земните или пигмейски скакалци се преструват на мъртви, като разпъват краката си в няколко посоки и така за жабите е почти невъзможно да ги погълнат. Много насекоми се преструват на мъртви след като хищника ги е сграбчил – явление наречено пост-контактна имобилност. Така например ларвите на някои видове мравки могат да се преструват на мъртви за изумителните 61 минути.

Преструване за храна или секс

Докато повечето същества се преструват на мъртви, за да избегнат смъртта, други намират и алтернативни употреби на тази техника.

Например паяците пизауриди: женските често се хранят с мъжките и за да се чифтосат мъжките прикачват пакети храна към себе си, и се преструват на мъртви. Женската тогава се приближава и когато започне да яде храната, мъжкият се съживява и се опитва да се чифтоса – понякога успешно, казва професор Трайн Билд.

„Имитирането на смърт изглежда е усилието на мъжкия за чифтосване, както и антихищническа стратегия. Вероятно служи и за двете.“

В другата крайност е женското водно конче от вида Aeshna juncea, което прави невероятни трикове, за да избегне чифтосване. Женската спира да лети и пада на земята, за да избегне агресивните мъжки, които могат да я наранят.

Някои учени наричат това поведение „последен шанс“. Движението гарантира смърт, но преструването на мъртъв предлага друга възможност – макар и малка – за оцеляване.

Най-умните животни - галерия

Вижте повече

Най-умните животни - галерия

Ето няколко начина, по които животните показват колко са умни.

25% отстъпка за Голяма книга за животните по света

Вижте повече

25% отстъпка за Голяма книга за животните по света

В неповторимия стил на списание National Geographic KIDS, тази увлекателна книга ще отведе малките откриватели в забавния свят на бозайници, птици, риби, влечуги, земноводни и насекоми,...