ЮНЕСКО: До 2030 г. светът ще се сблъска с глобален недостиг на вода

Природа

Светът полага недостатъчни усилия за опазване на водните ресурси и сега възниква остър въпрос за правилната оценка на тяхната стойност.

Това се посочва в годишния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по повод Световния ден на водата.

"Водата е нашият най-ценен ресурс - синьото злато, до който над 2 милиарда души нямат пряк достъп. Тя е не само от съществено значение за оцеляването, но също така играе санитарна, социална и културна роля в човешките общества", каза главният изпълнителен директор на ЮНЕСКО Одре Азулай.

Този въпрос е описан подробно в доклад от 200 страници, в който се подчертава, че цената на водата трябва да се измерва не само от гледна точка на пазарната й цена, но и от ползите, които нейното разпространение може да донесе. В същото време се признава, че понастоящем няма общоприет модел, който да позволява подобна оценка.

Според независими оценки в доклада „до 2030 г. светът ще се сблъска с глобален недостиг на вода от 40%“, а ситуацията ще се влоши от други глобални проблеми, включително последиците от пандемията. Авторите на доклада подчертават, че в светлината на настоящата санитарна криза проблемът с осигуряването на жителите на Земята с вода за задоволяване на техните хигиенни нужди става все по-спешен от всякога.

„Въпреки че оценката на паричната стойност е проста и удобна в селското стопанство и промишлеността, тя има недостатъка да подцени, дори да изключи други аспекти, които са по-трудни за фискална оценка. Как можем да измерим стойността на 443 милиона учебни дни, които децата пропускат всяка година поради до болест, свързана с недостига на вода? " - питат изследователите. „Въпреки това може да се разработи интегриран подход, който позволява да се разглеждат заедно различни аспекти на водните ресурси, за да се определят подходящи варианти на политиката“, добавя ЮНЕСКО./БГНЕС, ТАСС

Вашингтон / САЩ


Експерти: Водата ще бъде достъпна предимно за богатите

Вижте повече

Експерти: Водата ще бъде достъпна предимно за богатите

Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до смразяващо разкритие.