Японската тайна за щастлив живот

Наука

В Япония тайната за дълъг, здрав и пълноценен живот може да се обобщи с една дума: икигай. В книгата си „Икигай“ японският учен Кен Моги обобщава най-същественото.

На японски iki означава „да живея“ а gai – „причина“. Т.е. икигай може да се преведе като „това, за което си струва да се живее“. Този вид изкуство да живееш е много старо и идва от периода Хеян (794 -1185 сл. Хр.). Дълго време икигай не се споменава, допреди няколко десетилетия, когато привлича вниманието на хората по целия свят.

Живот според икигай е особено изразен на Окинава, група острови в южната част на страната. Архипелагът се нарича също „Земя на безсмъртните“, тъй като е с най-висок процент столетници в света.

Американският журналист Дан Бютнер прави интервюта с много хора от архипелага. Той споделя: „В Окинава дори няма дума за „пенсиониране“. Вместо това има икигай. „Икигай, това е причината да станеш сутринта. За 101-годишния рибар икигай означава да лови риба за семейството си три пъти в седмицата. За 102-годишният карате майстор икигай означава да може да преподава. За 102-годишната жена да може да прегърне своята пра-пра-пра-внучка е въплъщението на това изкуство на живота.“

Всеки икигай е индивидуален

Ако построите петте стълба на икигай в своите мисли и действия гарантирате, че личният ви икигай може да се развие се времето. Ето кои са те.

Започнете от нещо малко и доведи до съвършенство всяка поредна стъпка

Започването от малкото е първият стълб на изкуството да живееш. Особено важно е малките стъпки да изпълняваме с перфектност. Това се отнася до всичко, което правим в живота. Например фермерите се стремят да произведат най-добрите и най-вкусни продукти. Те не само обръщат внимание на продукта, но и гарантират, че целият процес е съвършен: гарантират правилната почва, подкастрят и поливат.

Научете се да „пускате“ и да се освобождавате от себе си

Пускането означава да се освободите от своите пристрастености. Пускането означава да виждате само важните неща ясно и положително. Практикуването на себеприемане е съществена част от този стълб. В същото време това е една от най-трудните задачи пред които сме изправени. Резултатите обаче си струват.

Живейте в хармония и устойчивост

Няма как да постигнете целите си, когато сте в среда с постоянни конфликти. Свикването със и поддържането на чувство за общност ще ви даде силна подкрепа, която ще ви държи в особено тежки времена.

Открийте радостта от малките неща

Откриването на радостта в малките неща е особено ценно. Чаша кафе, слънчевите лъчи, хубав разговор – намерете своята причина, която да ви мотивира да ставате всяка сутрин.

Бъдете тук и сега

Да живеем тук и сега е вероятно най-основния стълб от всички. Преди всичко, важно е да се концентрираме върху настоящето и да не се разсейваме от миналото или бъдещето. Практикуването означава да живеете с осъзнатост всеки ден.

Продадоха рецептата за щастие на Айнщайн за 1,6 млн. долара

Вижте повече

Продадоха рецептата за щастие на Айнщайн за 1,6 млн. долара

Две бележки, написани от Алберт Айнщайн, бяха продадени на търг в Йерусалим за 1,56 млн. долара и 240 000 долара. Те са толкова специални, защото в...