Япония започва търговски лов на китове

Природа

Япония е решила да се оттегли от Международната китоловна комисия(IWC), която забранява ловуването на китове за търговски цели от 1986 г.
Малките ивичести китове биват улавяни често под предтекст, че са част от научната програма на страната.
Снимка: Kyodo News, Getty
Малките ивичести китове биват улавяни често под предтекст, че са част от научната програма на страната. Снимка: Kyodo News, Getty

 от Рейчъл Фобар, National Geographic

Япония е решила да се оттегли от Международната китоловна комисия(IWC), която забранява ловуването на китове за търговски цели от 1986 г., и да започне китолов в своите крайбрежни води. Комисията, в която членуват 89 страни, е основана през 1946 г. с цел да опазва китовете и да управлява китолова по света.

Въпреки че Япония е основният пазар за месото на тези огромни бозайници, консумацията там е ограничена до около 4000-5000 тона.

Галерия | Гърбатите китове се завръщат

Вижте 9 снимки

Според Астрид Фукс, програмен мениджър  на неправителствената организация Whale and Dolphin Conservation, оттеглянето би било най-вече политически ход и би изпратило посланието, че страната може да използва океана както намери за добре. Според Астрид Фукс оттеглянето на Япония би могло да вдъхнови и други страни като Южна Корея и Русия да направят същото.

В забраната не влиза китолова за научни цели – изследването на репродуктивния статус, стомашно съдържание и ефектът върху промените в околната среда. Мнозина отдавна обвиняват Япония, че използва това изключение като прикритие: китоловците доставят части от животните на учените, а останалата част от месото продават за консумация.

Галерия | Същинските китове

Вижте 10 снимки

С оттеглянето си от комисията Япония вече не може да се възползва от изключението за китолов с научни цели в международни води. Единствената полза за страната на изгряващото слънце от оттеглянето от това споразумение е, че ще може без надзор да поднови китолова в собствения си двор.

Това ще бъде благоприятно за китовете в Антарктида, където Япония е убила над 300 кита за 2016 г. , в това число над 200 бременни майки, но ще бъде зле за китовете в японски води.